Zásahy na akci Babiše. U Železného je hodnotili novináři HN a SeznamZpráv

14.08.2022 18:35

Policie na mítinku Andreje Babiše (ANO) v Českém Krumlově podle šéfa sboru minulý týden nezvládla taktiku a koordinaci hlídek. Vyplývá to z vnitřní kontroly, kterou policejní prezident Martin Vondrášek nechal provést. Podle ní pochybili i kriminalisté, kteří se při zásahu proti davu neidentifikovali. Naopak použití donucovacích prostředků proti ženě, která údajně jednoho z policistů napadla, bylo podle Martina Vondráška v pořádku. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by z konkrétních pochybení měla policie vyvodit důsledky. Incidentu se věnovali v pořadu Události, komentáře ČT24 spolupracovník Hospodářských novin Adam Černý a analytik SeznamZpráv Václav Dolejší.

Zásahy na akci Babiše. U Železného je hodnotili novináři HN a SeznamZpráv
Foto: Repro ČT
Popisek: Novináři HN a SeznamZpráv komentují Babišovy aféry

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Úvodem se oba muži vyjádřili k případu ženy a policisty. Policejní prezident říká, že policie si nemůže nechat líbit fyzický útok, což je asi nepochybné, ale věděla ta paní, že to je policista? „No, já to nevím,“ odvětil Dolejší. „Mně to přijde spíš, že to nevěděla, tedy nemůže to být určitě vykládáno tak, že ona zaútočila na veřejného činitele, na veřejnou osobu, tedy kde by měl být nějaký přísnější trest, protože to nemohla tušit. A myslím, že to je vlastně ta největší chyba,“ poznamenal Dolejší. 

„Samozřejmě platí to, že by měli být policisté, kteří zasahují, buď uniformovaní, nebo měli mít pásku, anebo by se měli prohlásit. V každým případě. Policii možná ten člověk tvrdí, že se prohlásil, to je ale věc tvrzení proti tvrzení. A jak říkal kolega Dolejší, je málo pravděpodobné, že by ta dáma, kdyby věděla, že to je policajt, že by na něj zaútočila. Ale to je hypotéza, to si tedy myslíme, ale v každém případě ta situace je naprosto nešťastná. Ukazuje, že ta policie na tyhle situace není dostatečně připravená,“ dodal Černý.

„Mně z těch videí... na mě to působilo tak, že se trochu někteří policisté chovali, jako kdyby byli ochrankou Andreje Babiše, že tak trochu byli na jeho straně. Ta čepice se znakem hnutí je jenom toho jedním takovým znakem, ale celkově to tak na mě působilo, i když na druhou stranu byl jsem třeba na mítinku v Táboře, kde došlo k tomu výroku ‚fašisté, nacisté‘. A tam zase bych pochválil třeba antikonfliktní tým, kdy tam jeden odpůrce Andreje Babiše nadával šéfovi hnutí ANO. Přišla ho kabelkou mlátit, myslím, že to byla spíš důchodkyně, a přistoupila dáma z antikonfliktního týmu a jako rozdělila je,“ zmínil Dolejší.

„Může se stát to, co, o čem mluvil kolega Dolejší, že oni policisté jsou nasazeni na akci, kterou pořádá nějaké politické hnutí. A oni se snaží udržet pořádek, ovšem způsobem, který více chrání ty, to pořádající hnutí. Zatímco jejich úkolem nemá být chránit pořadatele, ale chránit veřejný pořádek jako takový, tzn. chránit jak ty, kteří pořádají, tak ty zároveň, kteří využívají svého ústavního práva se toho mítinku zúčastnit a vyjadřovat své názory, pokud nepřekročí zákon,“ popsal Černý a hovořil i o tom, jak by měla policie zasahovat na řádně nahlášeném mítinku, když jej někdo zásadním způsobem narušuje.

„Tak potom ztrácí to, ta ohlášená demonstrace smysl a policie by měla samozřejmě konat. A tam je samozřejmě velmi citlivé určit tu hranici, a tady jsme zase u toho, co jsem říkal, že ta policie nejspíš není na tento typ konfliktu připravena. Až dosud ona třeba zasahovala v těch vypjatých situacích, kdy nějaké extremistické hnutí šlo do problémových čtvrtí, kde byla už jasně vybouřená atmosféra a bylo jasno, zatímco tady máme nový typ konfliktu. A je velká debata, co s tím udělá policie. A co s tím udělají také politici,“ dodal Černý.

Dolejší následně zkonstatoval, že už by čekal, že policie bude mít nějaké zkušenosti z podobných akcí. „Vzpomínám si, že je to vlastně přesně rok, kdy Andrej Babiš měl mítink v Průhonicích doma a tehdy ještě jako premiér, přijeli tam odpůrci očkování, házeli na něj taky vajíčka. Byla tam hodně vypjatá atmosféra a policisté to zpočátku taky úplně nezvládli. Andrej Babiš se pak schoval nebo jeho ochranka ho schovala do té cukrárny. A policisté měli plno práce s tím, aby ty dva tábory oddělili, ale bylo to jasné. Rozdíl byl v tom, že on tam chránili předsedu vlády,“ vzpomínal Dolejší. 

„A čekal bych přece jenom, že už policie bude mít nějaké manuály, zkušenosti, že neudělá takovou věc, že prostě tři stokiloví lidi, kteří vypadají jako kulturisti, kleknou na 15letého kluka, který jako nechce vraždit, střílet,“ dodal Dolejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…