Zase byste nám to zabavili! Putin v oznámení „plyn za ruble“

31.03.2022 16:35

Prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes oznámil, že podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech, informuje agentura TASS.

Zase byste nám to zabavili! Putin v oznámení „plyn za ruble“
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek oznámil, že podepsal dekret o pravidlech obchodu s plynem se znepřátelenými zeměmi, který stanoví nový systém plateb podle smluv. „Dnes jsem podepsal dekret, který určuje pravidla obchodu s ruským zemním plynem s takzvanými nikoli přátelskými státy,“ řekl Putin, když hovořil o situaci v leteckém průmyslu.

Původní zdroj ZDE.

Putin upřesnil, jak bude nový systém plateb za energie fungovat. „Našim partnerům z těchto zemí nabízíme jasný a transparentní systém: aby mohli nakupovat ruský zemní plyn, musejí si otevřít rublové účty v ruských bankách a tyto účty budou od zítřka, od 1. dubna letošního roku, sloužit k placení za dodávky plynu,“ řekl, že platit se musí přes účty v ruských bankách.

Prezident Ruské federace zároveň zdůraznil, že za porušení platebního rytmu budou následovat sankce. „Pokud tyto platby nebudou provedeny, budeme to považovat za neplnění povinností ze strany kupujících se všemi z toho vyplývajícími důsledky,“ řekl.

„Nikdo nám nic neprodá zadarmo a ani my nebudeme dělat charitu. To znamená, že dosavadní smlouvy budou zastaveny,“ zdůraznil Putin.

Rizika spojená s výměnou plynu za dolary a eura jsou pro Rusko nepřijatelná. „Rizika současného stavu jsou pro nás jistě nepřijatelná, ale pokud se na věc podíváme komplexně, je převedení plateb za dodávky ruského plynu na ruské ruble důležitým krokem k posílení naší finanční a ekonomické suverenity,“ uvedla ruská hlava státu.

Zároveň zdůraznil, že v situaci, kdy je finanční systém západních zemí používán jako zbraň, kdy společnosti z těchto zemí odmítají plnit smlouvy s ruskými bankami, společnostmi a jednotlivci, kdy jsou zmrazena aktiva v dolarech a eurech, nemá smysl používat měny těchto zemí.

„Co se vlastně děje, co se už stalo? Dodávali jsme evropským spotřebitelům naše zdroje, v tomto případě plyn. Dostali ji, zaplatili nám v eurech, která pak sami zmrazili. V tomto ohledu existují všechny důvody domnívat se, že jsme část plynu do Evropy dodávali prakticky zdarma,“ rozhořčil se prezident.

Závěrem upozornil na skutečnost, že v případě dalších dodávek plynu a jejich úhrady podle tradičního schématu mohou být zablokovány i nové finanční příjmy v eurech nebo dolarech. Podle jeho názoru je takový vývoj situace docela očekávaný, zvláště když o něm veřejně hovoří někteří politici na Západě. „V podobném duchu hovoří i předsedové vlád zemí Evropské unie,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…