Zase přijdeme, slíbili Babišovi na rozloučenou demonstranti na Václaváku. Víme, co se dělo předtím...

09.04.2018 22:06

V pondělí večer se téměř ve dvaceti českých městech konaly demonstrace proti premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. V městech se sešly tisíce protestujících. Největší shromáždění se konalo v Praze. Petici, kterou podepsalo podle serveru Novinky.cz více než 236 tisíc lidí, vyzývá, aby v pozici premiéra skončil. Oficiální demonstrace na Václavském náměstí skončila krátce po 20. hodině hymnou v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové. Lidé se rozešli, přičemž volali hesla jako: „Zase přijdeme.“

Zase přijdeme, slíbili Babišovi na rozloučenou demonstranti na Václaváku. Víme, co se dělo předtím...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

Petici pod heslem „Za slušného premiéra a slušnou vládu“ začali lidé podle serveru iDNES.cz v Praze na Václavském náměstí podepisovat už v 17 hodin. Na Václavské náměstí dorazilo podle odhadů po 19. hodině zhruba deset tisíc lidí. Na facebookové události bylo možné evidovat zájem přes 40 tisíc lidí. Lidé přišli vyjádřit nesouhlas nejen s premiérem v demisi, ale i s prezidentem Milošem Zemanem. Podle serveru Novinky.cz byly k vidění transparenty s hesly jako například „Zemane, už mě fakt nebabiš“ či „Stop Babiš s.r.o.“. Lidé také dále skandovali například: „Máme toho dost!“, „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák“, „Babiše do koše“. Podle serveru iDNES.cz v 19 hodin také protestující pozvedli symbolicky srolované petiční archy proti Babišovi. „Nejsme tvoje firma“ a „Česko není Rusko“, volali.

Organizátor protestů Mikuláš Minář vyzval Babiše, aby již nebyl podruhé premiérem. Nabádal zároveň, aby členská základna vybrala ze svých řad někoho kompetentnějšího, který by byl hoden takového úkolu, jako je vedení České republiky. „Nedemonstrujeme proti výsledku voleb, ale proti jednomu člověku, který nemá dostatek sebereflexe a chce být za každou cenu premiérem, takže už tu šest měsíců nemáme slušnou vládu,“ řekl podle iDNES.cz Mikuláš Minář.

Babiš v pondělí večer po návštěvě Královéhradeckého kraje uvedl, že vidí problém v chybějící vzájemné komunikaci. „Samozřejmě nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme o tom slušně, normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl,“ uvedl podle serveru Novinky.cz šéf hnutí ANO a dodal, že pro něho je zásadní, že jeho hnutí volilo 1,5 milionu lidí. Na apel o chybějící diskusi reagoval organizátor protestů Minář, který uvedl, že právě na Václavské náměstí přišli vést debatu. „Ale vy jste jel do Hradce Králové vést spanilou jízdu a slibovat další miliardy. Proč jste nepřišel vést debatu sem?“ ptal se na dálku podle serveru iDNES.cz premiéra. „Ať sem přijde“ a „Andrej se bojí“, hlásí další reakce redaktorka iDNES.cz z místa. 

Podle organizátora jsou události posledních dnů příkladem toho, jak situaci Babiš nezvládá. „Páteční krach jednání se sociální demokracií i sobotní odchod Babišova ministra Roberta Pelikána z politiky ukázaly, že to nedokáže a svým lpěním na vlastní funkci přihrává podíl na moci komunistům a xenofobním proudům jako SPD. Což považujeme – zvlášť necelých 30 let po listopadu 1989 – za nepřípustné,“ uvedl Minář.

Podle server iHNED.cz demonstrující přišli také na brněnské náměstí Svobody, kam dorazilo podle odhadu nejméně 2 000 lidí, v dalších krajských městech přišly většinou stovky demonstrantů. Všechny účastníky shromáždění spojuje názor, že trestně stíhaný premiér v demisi Babiš je překážkou vzniku fungujícího kabinetu.

Oficiální demonstrace na Václavském náměstí skončila krátce po 20. hodině hymnou v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové. Lidé se rozešli, přičemž volali hesla jako „Zase přijdeme“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…