Zastánkyně jádra dorazila na obří demonstraci Grety. Dopadla špatně

25.09.2021 11:10

„Já bohužel nemám hezký prsa, nejsem zas tak vtipnej, abych na Tik Toku předváděl prdění do hrnce,“ přiznal na pražské demonstraci za lepší klima písničkář Tomáš Klus. Česko se podle něj změnilo v Babišův Mordor. V Berlíně na demonstraci proti globálnímu oteplování promluvila mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Ve chvíli, kdy na akci dorazili zastánci jaderné energie, na demonstraci nastala mela. Nahlédněte.

Zastánkyně jádra dorazila na obří demonstraci Grety. Dopadla špatně
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Písničkář a politický aktivista Tomáš Klus

V Německu krátce před volbami proběhla v pátek dobře známá série stávek za zlepšení. Na akci v Berlíně promluvila asi nejznámější bojovnice proti globálnímu oteplování, švédská studentka Greta Thunbergová.

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí
O největší rozruch se však v Berlíně postarala aktivistka Britta Augustinová (43) z Gerbrunnu poblíž Würzburgu, když na akci dorazila s transparentem „Jadernou energií proti změně klimatu“. A ukázalo se, že její názor není některým aktivistům po chuti. Jeden z nich podporovatelku jaderné energie napadl a pokusil se jí transparent vytrhnout.

O incidentu informoval server německého deníku Bild.

Britta Augustinová trvá na tom, že jaderná energie poskytuje jednu z cest, jak globální oteplování zmírnit. Nevnímá jadernou energii jako problém, ale jako součást řešení problémů s globálním oteplováním. Bez jádra podle ní není ochrana klimatu realizovatelná. Upozorňuje na to od doby, co jí její vlastní děti daly najevo, že mají strach o život ledních medvědů, které globální oteplování také ohrožuje.

„Moje děti si myslí, že je špatné, že jsou lední medvědi ohroženi. Chtěla jsem jim ukázat, že se dá něco dělat. Od té doby také chodíme na demonstrace,“ prozradila.

 

 

Klasická páteční demonstrace proti globálnímu oteplování proběhla vedle Berlína také v Praze na Malostranském náměstí. Tady nevystoupila Greta Thunbergová, ale písničkář Tomáš Klus. A ten všechny demonstrující požádal, aby ze sociálních sítí udělali nástěnku boje za lepší klima.

„Já bohužel nemám hezký prsa, nejsem zas tak vtipnej, abych na Tik Toku předváděl prdění do hrnce, a když to zkouším, tak tam většinou žádný velký sdílení není. Ale věřím, že mezi vámi, ve vaší bublině to půjde. Především apelujte na své rodiče.“

Zároveň se mladým lidem omluvil. A sice za to, že musejí žít v zemi ovládané šéfem hnutí ANO, Andrejem Babišem.

„Chci se vám omluvit za to, že jsme dopustili, že tady máme vládu Voldemorta, že se tady děje takovýhle Mordor a že se tady děje taková absurdita, jako že na Ministerstvu životního prostředí sedí bývalý manažer chemičky. To se musí změnit a já věřím, že se to v těchhle volbách změní,“ pravil Klus. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…