Zastavme dotační fetiš! Svobodní vytáhli evropskou statistiku

29.08.2023 10:44 | Monitoring

Česká ekonomika se v posledních letech stala ještě více závislou na nejrůznějších formách státních dotací. Alespoň to potvrzují nejnovější data evropského statistického úřadu, na která v těchto dnech upozornili Svobodní. Z oficiálních statistik podle nich prý vyplývá, že množství dotací vzrostlo o rekordních 163 procent.

Zastavme dotační fetiš! Svobodní vytáhli evropskou statistiku
Foto: Repro Facebook
Popisek: Svobodní na tzv. den daňové svobody

„Ještě než přišla lockdownová mánie, zvyšoval stát dramaticky objem dotací, které sám rozdává. Od roku 2005 do roku 2019 vzrostl v České republice podle dat Eurostatu objem státních dotací o 163 procent,“ citoval ze statistik Libor Vondráček, předseda Svobodných, který si díky tomu nebral servítky při hodnocení této dotační politiky státu. 
 
 
„Stát vypěstoval z mnoha hráčů na trhu dotační feťáky a česká ekonomika dnes nutně potřebuje dotační detox,“ vzkázal nejen do Strakovy akademie.
 
Vláda Petra Fialy sice v rámci konsolidačního balíčku avizovala snížení množství státních dotací, ale doposud konkrétní škrty nepředstavila. Vládní ODS tak Libor Vondráček připomněl slova někdejšího významného občanského demokrata a předsedy horní komory Parlamentu. „Jaroslav Kubera v jednom rozhovoru řekl, že by dotace měly být trestným činem, minimálně sprostým slovem a my s ním souhlasíme,“ dodal Vondráček. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…