Zastírací manévr. Schillerová rozstřelila Jurečkův výklad o zvyšování důchodů

17.04.2023 20:55

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes oznámil svůj návrh na změny ve valorizacích penzí. Negativní reakce z řad členů opozičních stran na sebe nenechaly dlouho čekat. Okamura zdůrazňuje nesouhlas hnutí SPD proti vládním návrhům na snížení valorizací důchodů a hnutí by nepodpořilo ani vyšší hranici pro odchod do starobního důchodu. S Jurečkovým návrhem nesouhlasí ani hnutí ANO. Kompenzace dočasným příspěvkem je jen hanebným podfukem Fialovy vlády, říká Alena Schillerová. Příslib dočasných příspěvků je podle ní jen zastíracím manévrem. Že návrh na změny ve valorizacích není promyšlený, prohlašuje i Aleš Juchelka (ANO).

Zastírací manévr. Schillerová rozstřelila Jurečkův výklad o zvyšování důchodů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

„Důstojný důchod a jistota ve stáří nesmí být luxus jen pro bohaté. Hnutí SPD odmítá zvyšování věku odchodu do důchodu, které prosazuje Fialova vláda,“ vyjádřil se na Facebooku předseda SPD Tomio Okamura a přišel s alternativním návrhem.

„Navrhujeme pro občany splňující podmínky věku a délky odpracovaných let, zavést pravidelně zvyšovaný minimální starobní důchod ve výši minimální mzdy jakožto základní složku penze. Nad tuto částku se výše starobního důchodu bude určovat zásluhově na základě předchozích příjmů a doby odvádění důchodového pojištění,“ napsal a dále doplnil, že ocenit by se měla výchova dětí. Z toho důvodu by SPD podpořila zvýšení důchodů ženám za každé vychované dítě, snížení povinných pojistných odvodů a ekonomickou podporu pracujících rodin.

„Základem důchodové reformy a budoucí udržitelnosti důchodového systému je podle SPD systémová prorodinná politika a podpora porodnosti v pracujících rodinách včetně bytové politiky obsahující rozsáhlou státní podporu budování kapacit dostupného bydlení a systém nízko úročených manželských půjček pro pracující rodiny,“ sdělil pak občanům prostřednictvím videa také sdíleného na Facebooku.

„Hnutí SPD nikdy nepodpoří zvýšení hranice věku pro odchod do starobního důchodu nad 65 let, což Fialova vláda plánuje. Tento náš závazek je neměnný,“ prohlásil ve videu. „Zároveň jsme tvrdě proti vládním návrhům na výrazné snížení řádných i mimořádných valorizací důchodů. Naopak navrhujeme spravedlivý systém valorizací důchodů všem jejich příjemcům o stejnou částku, která bude zohledňovat aktuální růst inflace,“ doplňuje. Hnutí SPD podle Okamury nesouhlasí ani se zpřísněním podmínek pro odchod do předčasného důchodu. „Nepřipustíme žádné poškození občanů, kteří celý život poctivě pracovali v náročných profesích,“ řekl Okamura.

Kriticky se k návrhu Jurečky stavějí i členové hnutí ANO. Alena Schillerová na Twitteru hlásí, že vláda našla první úsporu na výdajové straně rozpočtu, a to tím, že „chce upravit mechanismus řádné valorizace v neprospěch důchodců“. Podle poslankyně tím navazuje na tradici „asociální vlády“ ODS Petra Nečase spolu s TOP 09 – Miroslav Kalousek byl ministrem financí, obě strany v příspěvku označila. Fialova vláda se od Nečasovy liší podle Schillerové tím, že „nebojuje s krizí a má rekordní inflační příjmy“, napsala a sdílela graf zobrazující nárůst příjmů veřejných rozpočtů oproti roku 2021. V roce 2023 to dělá 534 miliard korun.

 

 

Zareagovala i na Jurečkovo tvrzení, že penze budou valorizovány k 1. lednu, plně o inflaci a třetinu reálných mezd, čímž by mimořádné valorizace měly nahradit příspěvek důchodu. Podle Schillerové však jde o zrušení mimořádných valorizací. „Nejde bohužel o nic jiného než o faktické zrušení mimořádných valorizací. Příslib dočasných příspěvků je pouze zastíracím manévrem Mariana Jurečky, který nic neřeší a je ze své podstaty ekonomicky nesmyslným krokem, který je zralý pouze na zrušení,“ komentovala s vysvětlením, že zvýšené ceny a inflační příjmy státu se vrátí koncem roku na svou původní úroveň, což podle jejích slov znamená, že ceny i inflační příjmy státu pořád zůstanou vysoké. „Hovořit o kompenzaci inflace ‚dočasným‘ příspěvkem je dalším hanebným podfukem vlády Petra Fialy, jehož cílem je pouze systematicky vychýlit kyvadlo inflačních příjmů od seniorů směrem do státního rozpočtu,“ tvrdí Schillerová.

 

 

„Přezíravost a neúctu ke stáří nelze vydávat za důchodovou reformu,“ vyjádřil se k Jurečkovu návrhu na změnu ve valorizacích důchodů i Aleš Juchelka (ANO). Podle něj chce vláda vzít seniorům jistotu, která jim vysokou inflaci v České republice nahrazuje, měli by raději najít způsob, jak snížit inflaci. „Valorizaci důchodů chce Marian Jurečka nahradit kvazi sociální dávkou, o jejichž parametrech nevíme nic. Místo toho, aby bojovali s inflací, tak vymýšlejí, jak vzít seniorům pojistku, která jim inflaci kompenzuje. Ukazuje se, že vláda to nemá vůbec promyšlené,“ napsal.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…