Zástupci ANO budou jednat s občanskými demokraty a lidovci

24.01.2018 6:05

Zástupci hnutí ANO se dnes odpoledne sejdou s představiteli ODS a KDU-ČSL k jednání o povolebním uspořádání. V uplynulých dnech ANO podobně jednalo s ČSSD, SPD a KSČM, připomněla ČTK.

Zástupci ANO budou jednat s občanskými demokraty a lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Občanští demokraté i lidovci jsou k výsledku jednání skeptičtí. ODS považuje za nemožné, aby ANO hledalo programové průniky současně s ní a s komunisty. KDU-ČSL vylučuje vstup do vlády, ve které by byla trestně stíhaná osoba. ANO přitom trvá na tom, že premiérem bude jeho předseda Andrej Babiš, přestože čelí obvinění z podvodu.

ODS si chce vyslechnout názory ANO, vládní hnutí se ale podle ní musí rozhodnout, kam chce směřovat. „Buďto máme k sobě programově a názorově blízko, nebo oni mají blízko ke komunistům. Ale dohromady to určitě nejde spojit,“ řekl v úterý předseda ODS Petr Fiala.

Lidovci připomínají, že před volbami vyloučili účast ve vládě i toleranci takového kabinetu, ve kterém by byla trestně stíhaná osoba. „Jsme připraveni s ANO vyjednávat, ale samozřejmě ta podmínka stále platí,“ řekl v úterý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ANO v polovině ledna neuspělo ve Sněmovně se žádostí o důvěru pro svou menšinovou, jednobarevnou vládu, dnes před polednem předá premiér Babiš na Hradě prezidentu Miloši Zemanovi svou demisi. ANO ale trvá na tom, že jeho jediným kandidátem na předsedu vlády i pro druhý pokus o sestavení kabinetu zůstává Babiš. Také Zeman uvedl, že ho jmenuje premiérem i podruhé.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…