Zástupci koalice v ČT: Političtí náměstci smysl mají a prezident Zeman nemá co kritizovat. Sám s nimi počítal

02.09.2014 23:15

Prezident Miloš Zeman dnes ve sněmovně silně zkritizoval podobu služebního zákona. Znovu zopakoval, že kvůli politickým náměstkům hodlá využít svého veta a v případě jeho přehlasování zákon napadne u Ústavního soudu. Koalice vládních a části opozičních stran prezidentovi ustoupit nehodlá a politické náměstky škrtat ze zákona nechce. Debata o politických náměstcích se přelila i do studia České televize.

Zástupci koalice v ČT: Političtí náměstci smysl mají a prezident Zeman nemá co kritizovat. Sám s nimi počítal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Hosty pořadu Události, komentáře byli předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a poslanec za TOP 09 Martin Plíšek.

Paragraf 173 navrhovaného zákona o státní službě stanuje náměstka člena vlády alias „politického“ náměstka za zástupce člena vlády. Takový náměstek je oprávněn se za ministra účastnit jednání vlády či ho zastupovat na schůzi výborů či komisí Parlamentu ČR. Ty samé pravomoce by však měl mít i „odborný“ náměstek, a tak by se dalo spekulovat nad smysluplností „politického“ náměstka.

Političtí náměstci mají smysl, prezident nemá co kritizovat

Všichni účastníci debaty ve studiu České televize institut „politického“ náměstka obhajovali. Podle Faltýnka je dobře, když si ministr po volbách může vzít do úřadu svého člověka. Plíšek poukázal na to, že může nastat situace, kdy v tu samou dobu bude zasedat několik výborů a bude se například konat zasedání vlády – v tu chvíli by ministrovi nestačili ani dva političtí náměstci, které mu dává zákon. A proto byly údajně stejné pravomoci dány i odborným náměstkům. Chvojka k tomu přidal, že odborní náměstci na rozdíl od těch politických zůstanou na ministerstvu bez ohledu na to, kdo bude u moci.

Prezident Zeman podle nich nemá právo kritizovat podobu služebního zákona, jelikož jeho vláda v roce 2002 odsouhlasila podobnou verzi, ve které političtí náměstci také figurovali.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka navíc označil Zemanovo tvrzení ohledně politických náměstků jakožto „přílepku“ zákona za nesmysl. „Jako právník si troufám tvrdit, že stížnost nemá u Ústavního soudu šanci uspět,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…