Zástupci obrany budou opět jednat v USA o možném nákupu letadel F-35

02.04.2023 6:15 | On-line

Zástupci ministerstva obrany budou příští týden opět jednat ve Spojených státech o možném nákupu letounů F-35. Vyjednávací tým povede vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany Blanka Cupáková. Ministerstvo obrany to uvedlo v přehledu akcí, které plánuje na příští týden. Jednání se budou konat od pondělí do čtvrtka. Výsledky jednání úřad okomentuje v následné tiskové zprávě. Česko zvažuje, zda z USA koupí 24 moderních strojů F-35. Čas na vyjednávání podmínek případného obchodu má ministryně obrany Jana Černochová (ODS) do října.

Zástupci obrany budou opět jednat v USA o možném nákupu letadel F-35
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Ministerstvo obrany již poslalo svůj vyjednávací tým do USA několikrát. V únoru jeho zástupci jednali se členy americké administrativy, mluvili s nimi o možnostech a flexibilitě financování projektu. Probírali také třeba výcvik pilotů a pozemního personálu, požadavky na nemovitou infrastrukturu a možnosti zapojení firem českého obranného průmyslu. Sešli se i s představiteli společnosti Lockheed Martin, která letouny F-35 vyrábí.

Česko na základě vládního rozhodnutí z loňského léta chce z USA pořídit 24 strojů F-35. Černochová byla pověřena, aby vládě do října letošního roku předložila dojednané podmínky. Poté kabinet rozhodne, zda F-35 v české armádě vystřídají nyní využívané gripeny.

Jejich pronájem končí v roce 2027, poté může Česko využít dvouleté opce. Deník Právo na konci ledna napsal, že podle jeho informací ministerstvo obrany jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu, a to až do roku 2035, protože se obává toho, že výrobce F-35 nedokáže dodat stíhačky včas. Černochová následně v České televizi bez bližšího časového určení potvrdila, že pronájem bude muset být prodloužen.

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu amerických strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje takzvané páté generace. Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35. Stejné stroje si pořídilo nebo v dohledné době plánuje pořídit několik evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…