Zastupitelé pražských Řeporyjí projednají pomník vlasovcům

10.12.2019 6:06

Zastupitelé pražských Řeporyjí budou dnes večer jednat o vybudování pomníku vlasovcům. Starosta městské části Pavel Novotný (ODS) jím chce uctít památku zhruba 300 vojáků, kteří padli při osvobozování Prahy v květnu 1945. Jak by měl pomník vypadat, není jasné, Novotný by ale chtěl, aby byl hotový příští rok k 75. výročí konce druhé světové války, uvedla ČTK.

Zastupitelé pražských Řeporyjí projednají pomník vlasovcům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Řeporyjský znak

Proti záměru se ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády. S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům. Velitel jedné z divizí vlasovců vydal 6. května 1945 v Řeporyjích rozkaz, po kterém vlasovci přišli na pomoc protinacistickému Pražskému povstání.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Podle ruského velvyslanectví by byl pomník vlasovcům porušením mezinárodních závazků České republiky vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů. Ruská diplomacie označila nápad na pomník za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu. Novotný před dvěma týdny předal na ruské ambasádě dopis pro prezidenta Vladimira Putina, ve kterém uvedl, že o svém záměru nebude s Ruskem diskutovat.

O přispění vlasovců k osvobození hlavního města se v Československu za komunistického režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy dodnes neuznává. Zastupitelstvo Řeporyjí má 11 členů. Koalici tu tvoří ODS se Zelenými a Piráty, má šest hlasů. V opozici je ANO, Sdružení nezávislých kandidátů a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…