Zastupitelé v hradeckém kraji dnes zvolí nové vedení kraje

14.11.2016 6:25

Krajští zastupitelé budou dnes na svém ustavujícím zasedání v Hradci Králové volit nové vedení Královéhradeckého kraje. Na vytvoření koalice se dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Hejtmanem má být lídr sociálních demokratů Jiří Štěpán. Koalice má v zastupitelstvu 24 mandátů z 45, v opozici skončily v kraji vítězné hnutí ANO a další subjekty.

Zastupitelé v hradeckém kraji dnes zvolí nové vedení kraje
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Během ustavujícího zasedání budou mít krajští zastupitelé na programu především volbu hejtmana, jeho náměstků a dalších členů Rady Královéhradeckého kraje. Dále budou zřízeny výbory zastupitelstva a zvoleni jejich předsedové. Původně bylo ustavující zastupitelstvo plánováno na 7. listopadu, kraj však termín o týden posunul kvůli stížnosti na neplatnost voleb v hradeckém kraji. Soud tento týden stížnost zamítl.

Dohoda o koalici vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Hradecké ANO už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče a neúspěšně se pokoušelo vytvořit vlastní koalici. Dosud v čele kraje stojí koalice ČSSD a KSČM, současný hejtman Lubomír Franc (ČSSD) svou funkci ve vedení kraje neobhajoval, chce se soustředit na práci senátora.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…