Zastupitele volí obce v bývalých újezdech i čtyři další

16.01.2016 17:52

S napětím, ale i s očekáváním nadcházejících změn přicházeli dnes k volbám obyvatelé šesti obcí, které vznikly na území bývalých vojenských újezdů. Nová zastupitelstva dnes vybírají i lidé ze čtyř obcí na Berounsku, Bruntálsku a Opavsku, kde se loni z různých příčin zastupitelstva rozpadla.

Zastupitele volí obce v bývalých újezdech i čtyři další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

V obci Chlustina na Berounsku dnes do 15:00 hodiny přišla volit téměř polovina voličů. „Bez jednoho nebo dvou lidí jsme na 50 procentech,“ řekla ČTK předsedkyně komise Marie Wilhamová. Podle dočasného správce obce s asi 200 obyvateli Rostislava Kubíka zde koncem června bez udání důvodu rezignovala na svou funkci starostka a po ní také všichni zastupitelé. Nyní se tady podařilo sestavit jednu kandidátní listinu.

V nedaleké obci Jivina dorazilo k 15:00 k urnám asi 41 procent voličů. Zastupitelstvo se zde rozpadlo po odstoupení jednoho ze zastupitelů. Obec má 194 obyvatel, podle zapisovatelky Jarmily Balé volební komise počítá s tím, že během odpoledne ještě další lidé dorazí.

Ve dvou obcích v Moravskoslezském kraji mají lidé o volby poměrně velký zájem, v obou už přišla volit více než polovina obyvatel. V Mladecku na Opavsku zaznamenala volební komise do 15:00 účast 51 procent ze 133 voličů, ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku to bylo 55 procent ze 161 voličů. V obou obcích se konají nové volby, protože po neshodách část zastupitelů rezignovala a nebyl žádný náhradník, který by jejich místo zaplnil.

Poměrně vysoká volební účast je v obcích vyčleněných z Vojenského újezdu Libavá. Obyvatelům Města Libavá, Kozlov a Luboměř není osud lhostejný, k dnešní 16:00 dosahovala volební účast v pěti volebních místnostech od 44 do 81 procent, nejvíce v Luboměři pod Strážnou. Lidé brali svou účast v prvních volbách za slušnost a zároveň i svou povinnost.

Nijak mimořádný nebyl do odpoledne zájem o volby v nové obci v Polné na Šumavě na Českokrumlovsku. Ta vznikla po zmenšení vojenského újezdu Boletice. K volebním urnám přišlo v nové obci ke 14:30 zhruba 50 voličů ze 146 registrovaných.

Poprvé dnes přišli k volbám i lidé z obcí a osad, které byly od 1. ledna vyčleněné z vojenského újezdu Hradiště na rozhraní Karlovarského a Ústeckého kraje. Svými hlasy vytvoří zastupitelstva ve dvou nově vzniklých obcích, v Bražci a Doupovském Hradišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…