Zastupuje ČEZ. A nejen to. Petr Kolář znovu terčem

13.02.2023 9:25 | Ze sítí

Lobbista Petr Kolář, který stál v pozadí úspěšné kampaně Petra Pavla, pracuje pro firmu, která se podílela na vylepšení obrazu saudského prince poté, co nechal rozčtvrtit nepohodlného novináře a dokonce pomáhala Rusům obcházet sankce, které na ně byly uvaleny v souvislosti s anexí Krymu. Podle bývalého ministra firma dokonce pracovala pro „Putinovu pokladnu“. Sám Kolář si jako diplomat v Moskvě prý vytvořil vazby na prominenty Putinova režimu. Podle bývalého ministra zahraničí je proti Kolářovi Zemanův poradce Martin Nejedlý legrační figurka.

Zastupuje ČEZ. A nejen to. Petr Kolář znovu terčem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Na angažmá Petra Koláře v americké právnické a lobbistické firmě Squire Patton Boggs upozorňuje na svém twitteru Lenka Dostálová.

„Každý nese odpovědnost i za firmu, pro kterou pracuje. Nejen za své zakázky v ní. To je čistý alibismus. Je legrační, když někdo prosazuje západní sankce proti Rusku. A zároveň pracuje pro toho, kdo proti nim lobbuje. Vadí to i zvolenému prezidentovi?“ ptá se Zlámalová, která se o Kolářovu minulost a jeho vazby na americké a ruské podnikatele zajímá dlouhodobě a napsala o něm i další zajímavé věci.

 

Kolářův životopis je podle Zlámalové prestižní, ale také kontroverzní.

„Není příliš zřejmé, čím se živil posledních deset let, poté, co v roce 2013 opustil diplomacii a krátké angažmá v PPF. Tvrdí o sobě, že je jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) konzultantem pražské pobočky americké právní a lobbistické firmy Squire Patton Boggs. Přiznává, že pracuje pro Českou zbrojovku při její akvizici Coltu v Americe. Zmiňuje, že zastupuje ČEZ ve sporu o dodávky s ruským Gazpromem. O dalších klientech ale mluvit nechce,“ zmiňuje Zlámalová v textu, který jsme zveřejnili také ZDE.

Sám Kolář jí rozhovor odmítl se slovy, že „když má pocit, že dává příliš mnoho rozhovorů médiím, tak ona bude první, komu ten rozhovor nedá“.

Na to a také na fakt, že Kolář odmítá hovořit o některých svých klientech, zareagovala i Nora Fridrichová, reportérka a moderátorka ČT, když napsala, že otázky na své klienty dostá Kolář právě proto, že je odmítl zveřejnit.

 

Zlámalová odkazuje v souvislosti s výše uvedeným textem a odpovědností za firmu, pro kterou Kolář pracuje, na článek, který zveřejnila prestižní mezinárodní zpravodajská agentura Reuters.

V něm se uvádí, že Kolářova firma Squire Patton Boggs ukončila dlouhodobou smlouvu o lobbingu v USA s Gazprombank, jednou z ruských finančních institucí zaměřených na invazi na Ukrajinu.

Dále se píše, že firma Squire Patton Boggs se poprvé zaregistrovala v roce 2014, aby lobboval za Gazprombank za „bankovní zákony a předpisy včetně příslušných sankcí“. Následující tři roky, až do roku 2017, také brala za své služby od této banky peníze.

To také Zlámalová akcentuje na jiném místě, když píše, že firma, pro niž pracuje externí poradce nového prezidenta Petra Koláře, ukončila lobbistickou smlouvu s Gazpromem, po invazi na Krym v roce 2014, až po napadení Ukrajiny v březnu 2022.

 

V této souvislosti je třeba ale dodat, že podle Reuters nebyla Gazprombank zasažena stejnými blokačními sankcemi jako jiné ruské finanční instituce, ačkoli na ni Bílý dům po ukrajinské invazi uvalil bankovní omezení.

Může se tedy zdát, že se zde projevila také znalost ruského i amerického prostředí, kterou mimochodem jako bývalý diplomat v Rusku a USA prokazuje i Petr Kolář.

Na vazby Petra Koláře upozornil i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten v Otázkách Václava Moravce podle týdeníku Echo24.cz také poukázal na Kolářovy kontakty na americkou právní a lobbistickou firmu Squire Patton Boggs.

Stejně jako Zlámalová, je i on přesvědčený, že firma pomáhala ruské státní firmě Gazprombank po ruské anexi Krymu s obcházením sankcí. „Vidím v tom velké riziko,“ uvedl bývalý ministr.

„Když se bavíme o vyhýbání sankcím, tak pro mě je velice znepokojivé, že vidím vedle pana prezidenta, že se vynořuje firma, která má velmi špatnou pozici, se kterou se řada kongresmanů a dalších politiků odmítá bavit a ve které působí Petr Kolář,“ zmiňuje Zaorálek i špatnou pověst zmíněné lobbistické a právní kanceláře v oficiálních kruzích v USA a Gazprombank, pro kterou Kolářova firma pracovala, nazývá rovnou pokladnou pro Vladimíra Putina.

„Máme tu firmu, která dokázala podporovat saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, dva roky mu dělala obraz poté, co rozčtvrtili Chášukdžího, a dalším princátkům pomáhala,“ zmínil ještě Zaorálek v souvislosti s Squire Patton Boggs.

Zdroj: https://www.squirepattonboggs.com

Bývalý ministr zahraničí poté přistoupil ke srovnání šedé eminence týmu Miloše Zemana Martina Nejedlého a právě Petra Koláře.

„Martin Nejedlý byl pouze legrační figurka, on byl zaměstnancem zahraniční pobočky Lukoilu. Ale já vám opakuju a vy to nechcete poslouchat, ta firma, ve které pracuje Petr Kolář, je firma která po okupaci Krymu pomáhala Gazprombank vyhýbat se sankcím,“ je si Zaorálek jistý s tím, že jako velvyslanec v Moskvě si Petr Kolář vytvořil „docela prominentní vazby ne na disidenty, ale prominenty toho režimu“.

Je třeba dodat, že Kolář ve zmíněné debatě našel zastání v podobě náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN), ten nemá pochyby o správném ideovém zakotvení pracovníka lobbistické firmy.

„Znám Petra Koláře, který byl mým šéfem ve Washingtonu, minimálně 15 let. O jeho ideovém a zahraničním zakotvení nemám nejmenší pochybnosti. Naopak se těším, že přichází po 20 letech doba, kdy vláda, Parlament a Hrad budou zastávat stejnou zahraniční orientaci. To jsme si 20 let neužili,“ uvedl Martin Dvořák.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…