Zasypali nás zakázanou zbraní. Ukrajinci ukazují na Rusy

09.05.2023 7:41

Ruská agrese proti Ukrajině je stále v plném proudu. O prakticky zničené město Bachmut se již mnoho měsíců vedou tvrdé boje. Rusové tu rozpoutali ohnivé peklo. Ale teď Ukrajinci hlásí úspěch. Získali prý zpět kilometr území a jejich postup tím ani náhodou nekončí.

Zasypali nás zakázanou zbraní. Ukrajinci ukazují na Rusy
Foto: Repro Mapy.cz
Popisek: Město Bachmut

Ukrajinci viní Ruskou federaci, že se před několika dny pokusila město Bachmut a jeho obránce takřka utopit v záplavě fosforové munice. O jejím použití informovala zahraniční média včetně britské BBC. Zbraně s bílým fosforem nejsou zakázány, ale jejich použití v civilních oblastech je považováno za válečný zločin. Tato munice totiž při dopadu vyvolává vlny požárů, které se velmi obtížně hasí.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28101 lidí

BBC upozornila, že ze záběrů kolujících na sociálních sítích není jasné, kdy k útoku zápalnou municí došlo. Jasné je jen to, že se v místech dosud bráněných Ukrajinci objevila vlna požárů. BBC také upozornila, že nelze ověřit, zda zápalná munice skutečně obsahovala bílý fosfor.

Na jaře loňského roku, pár týdnů po začátku ruské agrese, Ukrajinci obvinili ruskou armádu, že fosforovou munici použila při dobývání Mariupolu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tehdy odmítl, že by Rusko jakkoli porušovalo mezinárodní úmluvy týkající se této munice.

Bílý fosfor je látka podobná vosku. Při kontaktu s kyslíkem se vznítí a vytváří jasné oblaky kouře. Zákeřnost těchto zbraní spočívala v tom, že hořící fosfor způsobuje mimořádně těžké a špatně hojitelné popáleniny. Je velmi obtížné jej uhasit. Jediný spolehlivý způsob je zamezení přístupu kyslíku ponořením do vody – poté je nutno fosfor na tkáni odstranit.

Ukrajinský velitel pozemních sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj v závěru minulého týdne prohlásil, že Rusové možná napnou všechny své síly k tomu, aby do 9. května, který se v Ruské federaci slaví jako Den vítězství ve Velké vlastenecké válce z let 1941 až 1945, Bachmut dobylo. „Naším úkolem je tomu zabránit,“ uvedl velitel pozemních sil v prohlášení na sociální síti Telegram. Na jeho slova upozornila agentura Reuters.

Podle ukrajinské agentury Unian ale teď obránci Bachmutu dosáhli důležitého úspěchu a osvobodili kilometr Ruskem ovládaného území. Agentuře postup Ukrajinců popsal Mykola Volochov, velitel jednotky Terra.

„Pracujeme, máme výsledek – kilometr, celý kilometr ukrajinské země vyčištěné a osvobozené od wagnerovců, osvobozené od nájezdníků. Budeme pokračovat v práci. Myslím, že to pro dnešek není vše. Dosáhneme vítězství. Sláva Ukrajině,“ poznamenal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já zase slyšel, že shazovali hořící Termit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 09.05.2023 10:22:26
Ukrajinci zase zapalovali z vrtulníků ruská pole a na Donbase banderovci rozhazovali zakázané protipěchotní miny mezi civilní obyvatelstvo. Válka holt není procházka růžovým sadem.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…