Zátah u eurolidovců – stopy jsou německé

05.04.2023 15:50

V kancelářích poslanců Evropské lidové strany (EPP) narostl jistý neklid. Ve spolupráci s podporou durynského Státního úřadu kriminální policie (LKA) strážci zasahují v některých kancelářích nejpočetnějšího politického uskupení v Evropském parlamentu. Strážci zákona se prý zajímají o činnost poslanců zákonodárce křesťanských demokratů (CDU) Mario Voigta, manažera digitální kampaně, a lídra EPP Manfreda Webera během kampaně do Evropského parlamentu v roce 2019. Voight je šéfem durynské zemské a parlamentní frakce CDU.

Zátah u eurolidovců – stopy jsou německé
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

V bruselských kuloárech houstne napětí. Server Euractiv upozornil, že policie zasahovala v kancelářích Evropské lidové strany.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34692 lidí
„Úterní razie belgické policie v sídle Evropské lidové strany (EPP) v Bruselu kvůli údajnému skandálu bývalého poradce šéfa Evropské lidové strany Manfreda Webera vyvolala v rodině středopravicových politiků EU frustraci,“ napsal server.

Zaměstnanec EPP, který byl razii přítomen, pro EURACTIV uvedl, že „cokoli belgická policie požadovala, to jí bylo poskytnuto“.

Strážci zákona se prý zajímají o činnost poslanců zákonodárce křesťanských demokratů (CDU) Maria Voigta, manažera digitální kampaně, a lídra EPP Manfreda Webera během kampaně do Evropského parlamentu v roce 2019. Voight je šéfem durynské zemské a parlamentní frakce CDU.

„Weber ho přivedl do volební kampaně, byla to jeho osobní volba,“ uvedl pro Euractiv zdroj z frakce EPP v Evropském parlamentu a dodal, že „bez Voigtova schválení během předvolební kampaně by se nic neobešlo“. Stejný zdroj prý dodal, že Voigt má také osobní vazby na Udo Zolleise, současného šéfa strategického oddělení EPP a Weberovu pravou ruku.

Ačkoli se policie nezajímají o samotného Webera, šéf největší frakce v Evropském parlamentu bude muset i tak leccos vysvětlit. Euractiv o tom nepochybuje.

Podle zpráv německých médií, o kterých informuje také server rakouského listu Der Standard, se vyšetřování soustředí na zadání zakázky na digitální kampaň společnosti v německém Durynsku. Belgická policie od ranních hodin pracuje s podporou durynského Státního úřadu kriminální policie (LKA). Podle informací Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) se hledají usvědčující materiály o možném korupčním jednání. Státní zastupitelství v Erfurtu uvádí, že se o Voighta zajímá pro podezření z úplatkářství v obchodním styku.

Voight zadal zakázku na internetovou kampaň EPP pro eurovolby 2019 internetové agentuře v Jeně. Podle MDR státní zastupitelství prověřuje možnost, že Voigt měl od této společnosti obdržet 17 000 eur poté, co firma kontrakt získala. V přepočtu jde o více než 400 tisíc korun.

Státní zastupitelství v Erfurtu podle listu Der Standard také zdůrazňuje, že vyšetřování zatím není namířeno proti zaměstnancům EPP. Ale frakce EPP potvrdila, že je v jejich kancelářích zasahováno.

Podle zpráv MDR se má nynější razie zabývat také otázkou, jak dlouho Voigt pro EPP vůbec pracoval a kolik peněz za tu dobu mohl získat.

Der Standard v souvislosti s dnešním zásahem policistů v kancelářích EPP upozornil, že Durynský zemský parlament zbavil Voigta poslanecké imunity v září 2022 na žádost státního zastupitelství v Erfurtu. V polovině října vyšetřovací orgány prohledaly několik prostor politika CDU a zajistily důkazy.

Z českých politických stran do EPP patří lidovci, TOP 09 a STAN: Podle komentátora MF Dnes Petra Koláře se prý uvažuje také o návratu ODS do této frakce. ODS opustila Evropskou lidovou stranu v roce 2009. Přešla do frakce Evropští konzervativci a reformisté.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…