Zatajování sexuálního obtěžování se provalilo i ve Švédsku. A už byl obviněn ze sexuálního útoku ve Stockholmu patnáctiletý chlapec

12.01.2016 11:05

Patnáctiletý chlapec byl zatčen a obviněn z napadení a sexuálního napadení na hudebním festivalu ve Stockholmu loni v létě. Stalo se tak den poté, co byly zveřejněny kritiky na adresu švédské policie, že tajila informace o sexuálně motivovaných útocích na festivalu pro mládež v metropoli, jichž se údajně dopustili muži z uprchlické komunity. Píše o tom server The Local.

Zatajování sexuálního obtěžování se provalilo i ve Švédsku. A už byl obviněn ze sexuálního útoku ve Stockholmu patnáctiletý chlapec
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Podle policie bylo v létě 2014 a 2015 hlášeno 38 případů sexuálního napadení a znásilnění na kulturním festivalu We Are Sthlm, který má v názvu poštovní zkratku švédského hlavního města. Policie tuto informaci sdělila až tento týden poté, co švédský deník Dagens Nyheter naznačil možné zatajování informací.

Policisté neuvedli, kolik mužů se na údajných útocích podílelo. List Dagens Nyheter ale napsal, že do případu může být zapleteno až 50 afghánských běženců, kteří přišli do Švédska bez rodičů.

Patnáctiletý napadl dvě čtrnáctileté

Policie v pondělí večer oznámila, že jeden patnáctiletý hoch byl obviněn z napadení a sexuálního napadení dvou čtrnáctiletých dívek na festivalu, který je určen převážně pro mládež od 12 do 17 let.

Akce je pořádána na různých místech v centru Stockholmu, včetně parku Kungsträdgarden nedaleko královského paláce. Vstup je zdarma.

Policie dříve tvrdila, že během festivalu bylo "vzhledem k počtu účastníků zaznamenáno relativně málo zločinů a zadržených lidí".

Festival přinesl každý rok dvě desítky sexuálních útoků

Z dokumentů, které nyní zaslala policie listu Dagens Nyheter, ale vyplývá, že během festivalu v roce 2014 bylo nahlášeno 17 sexuálních útoků a jedno znásilnění a v roce 2015 bylo registrováno 19 sexuálních útoků a rovněž jedno znásilnění.

Svědkyně si stěžovaly na velké skupiny mladých mužů, kteří se k nim tiskli těly a osahávali je přes trička a sukně i pod sukněmi. Některé ze sexuálních útoků se údajně děly přímo pod jevištěm.

Nevím, proč jsme veřejnost neinformovali

Policie již v pondělí přiznala, že o tom měla veřejnost informovat. "Nepochybně jsme to měli občanům sdělit. Nevím, proč se tak nestalo," prohlásil policejní mluvčí Varg Gyllander. Slíbil zároveň, že policie znovu přesně prošetří, co se stalo a proč se některá fakta před veřejností skrývala.

Kritiky ohledně zatajování informací směřují i k deníku Dagens Nyheter. Jeho novináři byli na osahávání dívek na hudebním festivalu upozorněni psychologem. Deník se ale nakonec rozhodl incident nezveřejnit.

List měl podezření, že případ vykonstruovali příznivci nacionalistů

Vedení listu se hájí tím, že se novináři snažili obvinění ověřit u policie, ale ta sexuální útoky nepotvrdila. Vedení deníku Dagens Nyheter mělo rovněž podezření, že případ může být vykonstruovaný příznivci nacionalistů a že by mohl podnítit rasistické nálady v metropoli.

Ve Švédsku se zpravidla identita či etnický původ podezřelých v průběhu vyšetřování neuvádějí. Aféra kolem švédského hudebního festivalu se ale objevuje v době, kdy rozbouřily debatu silvestrovské útoky z Kolína nad Rýnem a dalších německých měst. Při nich velké skupiny složené pravděpodobně převážně z přistěhovalců obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…