Zatímco vztahy s EU se hroutí, Poláci se radují: Donald Trump k nám přijede dřív než do Německa

13.06.2017 9:25

Zatímco vztah s Evropskou unií dostává kvůli vynucování uprchlických kvót povážlivé trhliny, upíná se Polsko ke Spojeným státům. Varšava nijak neskrývá svoji radost nad tím, že se při červencové návštěvě Evropy Donald Trump staví dříve v Polsku než v Hamburku, kde se uskuteční setkání zemí G20.

Zatímco vztahy s EU se hroutí, Poláci se radují: Donald Trump k nám přijede dřív než do Německa
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Ministr zahraničí USA Rex Tillerson (u řečnického pultu) s prezidentem Trumpem

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz dokonce označil nadcházející návštěvu amerického prezidenta „obrovským úspěchem polské diplomacie“. Ministr tak narážel na fakt, že Trump se ve Varšavě zastaví ještě před návštěvou Paříže, Londýna či Berlína. Jak konstatuje zpravodajská televize ABC News, návštěva značně posílí postavení vlády Beaty Szydlové. Bílý dům oznámil, že americký prezident dorazí do Polska 6. července.

Návštěva Trumpa je všeobecně vnímána jako další krok k utužování tradičně silných vazeb mezi oběma zeměmi. Spojené státy nedávno do Polska poslaly stovky vojáků, což obyvatelé země vzhledem ke svým obavám z Ruska povětšinou vítají s nadšením. Macierewicz si dále pochvaloval, že návštěva amerického prezidenta dokazuje, že od převzetí moci současnou vládou se pozice Polska v rámci světové politiky výrazně změnila k lepšímu.

Šéf prezidentovy administrativy Krzysztof Szczerski zase uvedl, že Polsko pracovalo mnoho měsíců na tom, aby byla návštěva zrealizována. „Nejdřív se zdálo téměř nemožné přesvědčit jeho administrativu, aby prezident navštívil Polsko ještě před největšími evropskými zeměmi,“ připustil Szczerski pro polský internetový server wPolityce. ABC News předvídá, že ve Varšavě čeká Trumpa mnohem vřelejší přijetí než následující den v Berlíně.

Americká zpravodajská televize uvádí, že polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost sdílí s Trumpem názory v mnoha tématech včetně nechuti otevírat hranice muslimským migrantům a negativního vztahu k Evropské unii. „Obě strany se nicméně neshodnou v otázce vztahů s Ruskem. Polsko je vůči Rusku tradičně nedůvěřivé a vztahy ještě více ochladly po letecké haváriii v roce 2010, kdy na ruské půdě zahynul společně s dalšími i tehdejší prezident Lech Kaczyński.“

Jeho bratr Jaroslaw od té doby ze smrti Kaczyńského a dalších vysokých státních úředníků obviňuje ruskou stranu. Mnoho Poláků se dle ABC News také obává Trumpova postoje k NATO. Zejména vzhledem k jeho zpochybňování článku 5, který hovoří o společné obraně napadeného členského státu. Na druhou stranu je Polsko jedním z pouhých čtyř členských států Severoatlantické aliance, které vydávají na obranu nad požadovaná 2 % HDP, což Trumpa bezesporu potěší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…