Zatočí komunisté s korupcí? Podle serveru asi sotva

10.10.2012 10:34

Průzkumy před krajskými volbami naznačují, že KSČM posiluje a je možné, že v některých krajích usednou do vlády. Řada voličů to vnímá jako protestní volbu proti velkým stranám, které v poslední době neustále pronásledují korupční skandály.

Zatočí komunisté s korupcí? Podle serveru asi sotva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec a předseda KSČM Vojtěch Filip

Na serveru Aktuálně.cz však komentátor Petr Holub píše, že se nedá příliš očekávat, že by komunisté zatočili s korupčním prostředím na krajích. Spíše ho ještě zakonzervují. Důkazem je prý jejich působení na některých krajích, kam se jim ve spolupráci s ČSSD podařilo proniknout již před čtyřmi lety.

Tehdy KSČM vstoupila do krajské rady v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, ve čtyřech dalších pak kryla ČSSD záda jako konstruktivní opozice. Jednalo se o kraj Středočeský, Liberecký, Plzeňský a Vysočinu. Přístup těchto krajům k veřejným zakázkám přitom rozhodně nebyl vzorem transparentnosti.

Hned ve dvou krajích začala být v letech 2008- 2012 používána svérázná metoda výběru vítěze veřejné zakázky, zvaná „losovačka“. A těmito kraji byli Středočeský a Vysočina, oba pod společnou vládou ČSSD a KSČM. Předtím byla přitom tato pochybná metoda užívána pouze v Ústeckém kraji. ¨

Přitom střední Čechy a Vysočina měly před rokem 2008 nejprůhlednější zakázky ze všech. S nimi ještě Plzeňský kraj, který rovněž ovládla levicová většina a kde vymysleli originální přístup, podlee kterého se smí soutěže účastnit maximálně pět firem, přičemž vybírány jsou ty s největším obratem. „Osvědčila“ se zde i další omezení, například zakázek na opravu silnic se mohou účastnit pouze firmy, vlastnící výrobnu asfaltu.

Tuto klauzuli si oblíbili rovněž na Liberecku a Ostravsku, kde se KSČM rovněž podílí na vládě. Tyto dva kraje navíc zavedli do výběrových kritérií kategorii „organizace stavby“, kterou posuzuje výhradně úředník na hejtmanství. Třeba však dodat, že v Ostravě, Liberci a Karlových Varech bylo zadávání veřejných zakázek velmi problematické již dříve. V tom se celkem neliší od krajů, kde vládne velká koalice ČSSD a ODS, případně doplněná o lidovce.

V žádném z levicových krajů se za celé čtyři roky neobjevila zakázka, u které by se poptávková cena dokázala snížit o víc než pět procent. Častokrát, nejčastěji na Karlovarsku, se naopak zvýšila.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…