Závadné ukrajinské obilí v ČR. „Kolaborace!“ Veleba a další experti bijí na poplach

07.10.2023 9:42 | Komentář

Zástupci Klubu 2019 se rozhodli zaslat v souvislosti s dovozem obilí z Ukrajiny druhý otevřený dopis prezidentu Agrární komory Janu Doležalovi. Jedná se o reakci na jeho odpověď na nedávný první otevřený dopis. „Vymlouvat se na politická rozhodnutí ČR, předjímat rizika směrem k Evropské komisi za narušení jednotných podmínek trhu EU u zemí, které uvalily embargo na ukrajinské komodity svědčí o tom, že nejste schopen hájit zájmy českých zemědělců a nejste bohužel muž na svém místě,“ vzkazují Janu Doležalovi a doporučují vzít si vzor od kolegů například v Maďarsku, na Slovensku nebo ve Francii.

Závadné ukrajinské obilí v ČR. „Kolaborace!“ Veleba a další experti bijí na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Otevřený dopis – výzva prezidentovi Agrární komory České republiky, závěrečná reakce
 
Vážený pane prezidente Agrární komory České republiky (dále AK ČR) Ing. Jane Doležale, není obvyklé v jedné a téže záležitosti psát po sobě dva otevřené dopisy. Dovolte úvodem konkretizovat, oč se jedná.
 
Tak tedy, dne 21. září 2023 jsme Vás v otevřeném dopise vyzvali, abyste se proti dovozům zemědělské produkce z Ukrajiny, zejména pšenice, spolu s viceprezidenty jasně postavil a donutil vládu ČR ke změně politiky. Dále jsme Vás vyzvali, abyste nám jasně sdělil, jakým způsobem zastavíte pád trhu obilí, na němž je přímo či zprostředkovaně závislé naše zemědělství a potravinářství a v návaznosti všichni občané České republiky.
 
Tento mimořádně závažný dokument Klubu 2019 autorizovaly výrazné osobnosti resortu, jako pan Milan Teplý /MADETA České Budějovice/, Oldřich Gojiš /INTERLACTO Praha/, Zdeněk Jandejsek /Rabbit Trhový Stěpánov/ a všichni členové platformy Klub 2019.
 
Vaše reakce ze dne 27.9.2023 na náš otevřený dopis, respektive výzvu, která byla směřovaná především Vám osobně, nás nepříjemně překvapila, respektive potvrdila Vaši neochotu a neschopnost převzít odpovědnost, která z Vaší pozice přirozeně vyplývá. Vymlouvat se na politická rozhodnutí České republiky, předjímat rizika směrem k Evropské komisi za narušení jednotných podmínek trhu EU u zemí, které uvalily embargo na ukrajinské komodity, svědčí o tom, že nejste schopen hájit zájmy českých zemědělců a nejste bohužel muž na svém místě.
 
Chceme Vám osobně, jenž stojíte v čele AK ČR, formou otevřeného dopisu číslo 2 sdělit naši závěrečnou reakci a předložit Vám následující stanovisko:
 
1. Česká republika je v rámci EU zatím stále suverénní stát a pokud se dováží zdravotně závadné obilí, je třeba přijmout taková opatření, aby toto skončilo – příkladů máte u kolegů v EU dostatek. Například zemědělci Nizozemí, Polska, Slovenska, Maďarska, Francie a další.
 
2. Proti těmto dovozům měla existovat řada písemných apelů a projevů nespokojenosti, které začínají obvykle založením krizového štábu a sdělením časového plánu konkrétních kroků médiím na tiskové konferenci, což je zcela jednoznačně Vaše starost!
 
3. Není třeba se vymlouvat na Komisi EU, když všechny východoevropské státy konaly, jak navrhujeme.
 
4. Vše je jednodušší než Vy ve shora uvedené reakci na náš otevřený dopis Klubu z 21.9.2023 a ve sděleních prezidenta AK ČR ve Zpravodajství pro své členy vysvětlujete. Náš stát vyváží téměř 50% obilí, proto není důvod, abychom nakupovali závadné obilí za dumpingové ceny.
 
5. Neřešení tak rozsáhlého problému postihne hlavně zemědělce bez chovu hospodářských zvířat, kterých je většina. Ti nemohou použít laciné obilí do krmných směsí pro živočišnou výrobu. Vaše přitakávání neschopné vládě je vlastně projevem kolaborace. Připomínáme, že i pravicoví významní a zkušení liberální politici názorově výrazně postoupili a takovou vládu označují jako zločineckou. Zatímco Vy osobně jenom upozorňujete, jednáte, necháte se ukolébat sliby a výsledek je, že vláda schválila výrazné snížení dotací do zemědělství ze státního rozpočtu a s tímto procesem započala již před celostátní výstavou Země živitelka 2023.
 
Pane prezidente, vyzýváme Vás, abyste výsledky Vaší práce sám vyhodnotil a přijal závěry, které stav pokračujícího útlumu českého zemědělství zastaví. Opakujeme, že vzor si můžete vzít od kolegů z Nizozemí, Polska, Slovenska, Maďarska, Francie. V opačném případě donutíte významnou část členů AK ČR, aby tak učinili za Vás.
 
 
Za Klub 2019
Jan Veleba, agrární publicista
Zdeněk Jandejsek, zemědělský podnikatel
Václav Němec, předseda Družstva vlastníků půdy a majetku
František Svoboda, šumavský zemědělec
Ivo Bednár, zemědělský odborník
a další
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechapu proč se mame, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevodnař , 07.10.2023 10:39:55
dostat do problemu když odmitneme zbozi z NEČLENSKE země EU?????? Pochchopim když odmitneme "snižek" s Kolumbie i když nekterym našim predstavitelum by jiste chyběl!! Ale je snad naše vec co od koho koupime!! :-)))))

|  18 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…