Závažná slova o cenzuře protiislámských myšlenek v Česku. Dříve Wilders, nyní Hampl

17.01.2019 21:56

Publicista Josef Zbořil má za to, že si za každou cenu musíme uchránit svobodu projevu, a to i proti lidem, kterým se nelíbí, jak se v médiích referuje o islámu. Dovolával se přitom slavného režiséra Miloše Formana nebo prvního českého prezidenta Václava Havla. I oni se domnívali, že svoboda projevu je jedním ze základních stavebních kamenů demokratické společnosti.

Závažná slova o cenzuře protiislámských myšlenek v Česku. Dříve Wilders, nyní Hampl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

První český prezident Václav Havel napsal v Moci bezmocných, že „člověk nemusí přijmout lež“. Tato slova napsal v roce 1978, kdy komunistická propaganda a lži jely na plné obrátky. Režisér Miloš Forman, který zažil jak nacistickou, tak komunistickou totalitu, také říkával, že svobodu slova si potřebujeme zachovat.

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Totéž si myslí i publicista Josef Zbořil, který o svobodě slova napsal článek, jenž byl uveřejněn na serveru konzervativního think-tanku Gatestone Institut. Zbořil má za to, že musíme trvat na svobodě slova i v případech, kdy mluvíme o islámu a o rizicích, která mohou představovat někteří jeho vyznavači.

„Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie (jehož kniha ‚Satanské verše‘ podnítila íránského ajatolláha Rúholláha Chomejního, aby vydal fatwu nařizující muslimům, aby jej zabili) se jasně drží Madisonova pohledu. V posledních třiceti letech od vydání knihy Rushdie varuje před nebezpečím omezování svobody projevu. Nejenže stále připomíná vlastní masovou vraždu členů redakce pařížského časopisu Charlie Hebdo radikálními islamisty, ale také kritizuje západní univerzity, které cenzurují a zakazují řečníky, s jejichž názory nesouhlasí,“ napsal Zbořil.

Organizace islámské spolupráce (Organisation of Islamic Cooperation, OIC) naproti tomu vyzývá novináře, aby zodpovědně podávali informace tak, aby potírali islamofobii. „Vyzvat pracovníky z oblasti médií, aby rozvíjeli, formulovali a uplatňovali dobrovolné kodexy jednání proti islamofobii. OIC a její členské státy by měly hlasitě upozorňovat pracovníky z oblasti médií, aby využívali moc, kterou mají, zodpovědně skrze výstižné podávání zpráv...,“ tvrdí organizace.

Zbořil kroutí hlavou nad tím, že řada západních novinářů na podmínky OIC přistupuje, čímž oslabuje svobodu slova. Svobodu slova v České republice prý kromě novinářů oslabují také některé politické instituce.

„České republice, jejíž Senát v roce 2009 zakázal vystoupení nizozemského politika Geerta Wilderse ve svých prostorách, tak není cizí nátlak aplikovaný radikálními islamisty cenzurovat cokoli, co někdo považuje za urážlivé. V dubnu knihkupectví Karolinum v Praze zastavilo propagaci bestselleru „Prolomení hradeb“ o migrační krizi. V červnu Regionální vědecká knihovna zrušila diskusi s autorem této knihy, sociologem dr. Petrem Hamplem,“ připomněl Zbořil.

Toto chování jde přímo proti zásadám, za nimiž stál pozdější prezident Václav Havel, uzavřel svůj text publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…