Zavírejte, radil za covidu. Teď toho oceněný expert lituje a promlouvá

05.02.2024 10:24

Britský epidemiolog a profesor na Fakultě epidemiologie a zdraví populace na London School of Hygiene & Tropical Medicine Sir John Edmunds v rozhovoru pro britský konzervativní list The Telegraph prohlásil, že když bylo v časech covidové krize přikročeno k lockdownům, nebyly vzaty v potaz všechny důsledky, které to mohlo přinést do budoucna. Především ekonomické náklady. Sir John Edmunds byl přitom jedním z odborníků, kteří v covidovém čase britské vládě radili. Ale politici si prý z oněch rad brali jen část a aplikovali je pozdě.

Zavírejte, radil za covidu. Teď toho oceněný expert lituje a promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Omezení otevírací doby stravovacích zařízení od 6:00 do 20:00 v rámci prevence na epidemii koronaviru. Později vyšlo nařízení na zavření provozoven úplně

Sir John Edmunds se v rozhovoru vrátil na začátek covidové pandemie ve Velké Británii a konstatoval, že na jaře 2020 nenasbírali britští vědci dost dat. Uváděli sice nějaká čísla o velikosti pandemie, ale každodenní realita ukazovala, že rozsah této pandemie je mnohem větší, než říkají data vědců. z 13 000 nadměrných úmrtí v polovině dubna bylo asi 9 500 připsáno Covidu. Za největší chybu pandemie označil podcenění rizika, které covid představoval pro pečovatelské domy. Mezi březnem 2020 a lednem 2022 zemřelo na Covid v pečovatelských domech v Anglii a Walesu 45 632 lidí, což je podle Edmundse hrozné. „Měli jsme udělat mnohem víc, abychom ochránili obyvatele pečovatelských domů.“ Vláda podle jeho názoru neudělala dost. „Ne, byl to nepořádek,“ konstatoval.

V létě 2020 volal po přísnějších lockdownwch ve Velké Británii, ale vláda ho nevyslyšela. Začátkem roku 2021 varoval, že zmírnění třetího lockdownu by bylo „katastrofou“. Ale vloni v létě už veřejně prohlašoval, že v úvahách o lockdownech nebylo možné brát ohled jen na epidemiologická hlediska, ale i na ekonomické a společenské dopady.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13019 lidí

„Měl jsem dát více zdrojů do modelování makroekonomického efektu. To bylo ve skutečnosti mimo naše oficiální kompetence, i když jsme v této oblasti podnikli určitou práci navzdory tomu a navzdory obrovským potížím při propojování epidemiologických a makroekonomických modelů. Když se ohlédneme zpět, měli jsme udělat víc. Myslím, že to mohlo pomoci informovat o docela zjednodušující (a hořké) debatě o ceně zdraví a ekonomické síle, ke které došlo na podzim roku 2020 a později,“ konstatoval profesor.

V rozhovoru si postěžoval, že vědci měli tehdy na politiky mnohem menší vliv, než se mohlo zdát a dodnes si prý klade otázku, zda on a jeho kolegové mohli udělat víc, aby je politici brali opravdu vážně. A ke přesvědčen, že mohli. „Takže bychom měli přijmout část viny. … Mnoho lidí zemřelo a občas jsem měl pocit, že zemřít nemuseli.“ 

Politici prý zkrátka realizovali jen část opatření a mnohdy ještě pozdě.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32492 lidí

O tehdejším premiérovi Borisi Johnsonovi říká, že to nebyl nejlepší předseda vlády pro krizovou dobu.

Když jednoho dne do jeho kanceláře dorazil dopis, že za svůj podíl na řešení pandemie ve Velké Británii obdrží rytířský titul, prý tomu nejdřív nechtěl věřit. Jeho tety prý žertovaly již v roce 2016, že jednou bude pasován, ale on je tehdy varoval.

„Řekl jsem: 'Upřímně řečeno, nechcete, abych byl pasován na rytíře - pokud budu pasován na rytíře, stalo se něco hrozného.‘ Řekl jsem to jako vtip. Samozřejmě se ukázalo, že je to pravda.“

Jen pro srovnání. Pohled do Česka v tuto chvíli ukazuje, že na JIP je s covidem hospitalizováno 8 lidí. Celkově je s covidem hospitalizováno 61 osob. Od začátku pandemie bylo v Česku prokázáno na 4,7 milionů infekcí covidem, včetně reinfekcí. V Británii se mluví o 24 milionech nakažených. Aktuální počet pacientů s covidem v britských nemocnicích se už ani nesleduje.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…