Zavirovaná Praha? Na venkově se covid-19 šíří víc

13.10.2020 12:17

Na první pohled by se mohlo zdát, že ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno či Ostrava, se nemoc covid-19 šíří nejrychleji. Data však ukazují, že pravda je jiná.

Zavirovaná Praha? Na venkově se covid-19 šíří víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Nacházíme se v situaci, v níž má Česká republika černého Petra. Nemoc covid-19 se v této zemi šíří nejrychleji v celé EU. Do skupiny smutných lídrů spadáme i při celosvětovém srovnání.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Vzhledem k tomu, že v Praze za týden přibylo přes 4600 nakažených, mohlo by se zdát, že ve velkých městech se koronavirus šíří nejrychleji. Jenže data přepočtená na 100 tisíc obyvatel ukazují, že realita je jiná. Server Novinky.cz upozornil, že se nemoc nejrychleji nešíří v Praze, ale v Kravařích, Velkém Meziříčí či Sedlčanech.

Při přepočtu absolutních čísel na 100 000 lidí se pořadí opět radikálně změní. Nejvíce nakažených evidují momentálně ve Voticích (1342). V Luhačovicích připadá na 100 000 lidí 1128 lidí s nákazou a v Uherském Hradišti 1077. S mírnými odstupy by v pomyslné tabulce „ohnisek” následovaly Uherský Brod (1052) a Kralovice na Plzeňsku (1051). Pro srovnání Praha má v tomto přepočtu na 100 000 lidí 897 nakažených, Brno 501 a Ostrava 497,“ napsal server.

Během pondělka přibylo více než 4300 nově nakažených, do nemocnic se dostaly 4 desítky lidé a 31 osob zemřelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…