Zážitek z tábora pro děti Romů: Překvapilo mě, jak strašně silná je nenávist...

20.09.2016 13:32

Překvapilo mě, jak strašně silná je nenávist, říká zpěvačka Ida Kelarová v rozhovoru pro DVTV, kde mluvila o vztazích mezi Romy a majoritní společností. Zmínila také incident, který se jí a jejím dětským svěřencům přihodil letos v létě.

Zážitek z tábora pro děti Romů: Překvapilo mě, jak strašně silná je nenávist...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

Kelarová založila pěvecký sbor romských dětí, který funguje už pět let. Letos se letní umělecké soustředění rozhodli uspořádat na Šluknovsku. „Celý projekt byl založen na tom, že se k nám přidají i neromské děti ze Šluknovska a na konci vystoupíme spolu na jevišti na důkaz toho, že můžeme spolu žít, že nám může být dobře a že můžeme vytvořit krásné věci,“ popisuje Kelarová.

Problém byl ovšem v tom, že majitel rekreačního zařízení a pán, který bydlí poblíž, mají spolu asi nějaký spor. „My jsme si to řádně zaplatili a pronajali. Dokonce jsme nedělali ani hluk, protože jsme jezdili do Rumburka do tělocvičny, kde jsme secvičovali celý program,“ říká Kelarová s tím, že onomu pánovi zřejmě vadilo, že tam pobývají romské děti.

Celé video je ZDE

Celý incident popisuje Kelarová takto: „Děti byly 4. srpna na cestě lesem, kde bylo připraveno hledání pokladů. Chvíli před incidentem byli v lese, kde udělali kruh a měli pojmenovat svůj strach. Hodně z nich mělo strach, že nebudou přijati jako Romové, že budou sami. Tak tam ten strach nechali. Pak vyběhli z toho lesa – celá cesta trvala asi osm hodin – celé šťastné, že už se blíží domů, výskaly radostí a běžely po obecní cestě domů. A ten pán vyběhl z domu a začal na ně opravdu sprostě a rasisticky nadávat. A potom vystřelil. Slyšeli jsme obrovskou ránu, která se za dva dny opakovala. A nebyla jedna, ale už tři. Bylo to v půl deváté ráno a vnikl tento pán do areálu rekreačního zařízení a napadl mého muže, který jej ničím neprovokoval, rasisticky na něj útočil a očividně chtěl vyvolat bitku. Venku už bylo auto s kumpánama,“ uvedla Kelarová.

Nakonec se jejímu muži podařilo dostat střelce z areálu, načež Kelarová zavolala policii. Ta nepřijela. Pak volala na tísňovou linku 158, ta to ale nahlásila zpět té policii, která nepřijela. „Telefonicky jsem je prosila, aby přijeli zkontrolovat, co to má za pistoli, co to je za člověka, že jsme v nebezpečí. Nepřijeli,“ posteskla si Kelarová.

Podala na policii stížnost a od té doby se snaží zatím marně dopátrat toho, proč policisté tehdy nepřijeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…