Zbitá Pirátka! „Zastala jsem se cigoše,“ napsala. A pak přišel zvrat

19.06.2020 12:51

Kvůli smrti černocha George Floyda se nejen v USA protestuje proti násilí páchaném na černoších, ať už je páchá policie nebo kdokoli jiný. Koreanistka Nina Špitálníková, která neúspěšně kandidovala za Piráty do Evropského parlamentu, má ale za to, že v České republice bychom měli upozorňovat na rasismus, kterému musí čelit čeští Romové. Sama se o to pokusila a skončila s monoklem na oku.

Zbitá Pirátka! „Zastala jsem se cigoše,“ napsala. A pak přišel zvrat
Foto: Repro FB Nina Amopra Špitálníková
Popisek: Nina Špitálníková po útoku rasisty

Po smrti černocha George Floyda, kterého během zákroku udusil bělošský policista, který nedovolil Floydovi víc se nadechnout, letí světem heslo Black Lives Matter neboli Na životech černochů záleží. Hnutí, které nese tento název, vzniklo v roce 2013 a vytklo za cíl upozorňovat na policejní násilí vůči černochům a na případy sestematicky uplatňovaného rasismu proti černošským občanům.

Demonstrace namířená proti policejnímu násilí v USA se odehrála i v Praze. Levicový server A2larm.cz v souvislosti s touto demonstrací upozornil, že Česko má vlastní problém. Rasismus namířený proti Romům. V Česku bychom potom raději měli používat heslo „Roma Lives Matter“.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Své o tom ví i koreanistka Nina Špitálníková, česká expertka na severokorejský diktátorský režim. Na wikipedii se o ní lze dočíst, že je to „česká koreanistka, odbornice na Korejskou lidově demokratickou republiku, spisovatelka, aktivistka za ženská práva a vyznavačka BDSM“.

Na veřejnosti se Špitálníková zastala Roma, na sociální síti Facebook sama napsala „cigoše“ a skončila s monoklem na oku.   

Včera jsem se zastala cigoše před přívržencem formulky Just white lives matter. Bylo mi smutno, že se toto děje, že i v této době je rasismus živý, že pořád někdo nechápe, že všichni jsme si rovni. Ráno jsem vstala a pustila si Wericha a Lekci života a hned je zase lépe na duši,“ napsala na sociální síti a dala mu nadpis „Roma Lives Metter“.

Poté kandidátka Pirátů, která v posledních volbách do Evropského parlamentu byla na kandidátní listině na 7. místě, ocitovala slova Jana Masaryka.

„Na jedno jsem vždycky věřil, že nás Pán Bůh udělal všechny stejné, jeden je bílý a druhý černý, jeden je krásný jako vy a já, nebo poďobaný od neštovic, ale všem je nám zima, když venku mrzne a potíme se, když praží slunce a  všichni musíme dýchat, abychom se neudusili,“ pravil Masaryk.

Jinými slovy, všichni jsme si rovni bez ohledu na barvu pleti.

Roma Lives Matter

Roma Lives Matter

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa se netajil tím, že ho útok na sympatizantku Pirátů opravdu naštval.

„Jsou věci, které dokážou fakt naštvat. Takováhle fotka, například,“ konstatoval Peksa.

Příspěvek Špitálníkové na čas ze sociální síti zmizel. Autorka ho pravděpodobně smazala. Krátce po poledni se ovšem v upravené verzi znovu objevil.

Roma Lives Matter

Piráti na Špitálníkovou upozorňují na své wiki  a popisují ji jako velmi aktivní ženu, která se vedle svých občanských aktivit stará o syna.

Špitálníková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…