Zdeněk Zbořil si přečetl životopis šéfa BIS Koudelky: Které zemi tento člověk vlastně slouží?

26.01.2019 9:03

Politolog Zdeněk Zbořil se ještě jednou vrátil ke schůzce ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagy a zpravodajců z Bezpečnostní informační služby. Politolog má za to, že šéf BIS Koudelka nemusí být loajální jen vůči České republice. Údajně mohl přísahat věrnost i dalším zemím.

Zdeněk Zbořil si přečetl životopis šéfa BIS Koudelky: Které zemi tento člověk vlastně slouží?
Foto: Repro ČT
Popisek: Zdeněk Zbořil přebírá státní vyznamenání

O ministru Plagovi si Zdeněk Zbořil vyznamenaný Milošem Zemanem myslí, že se mu dostalo širokého vzdělání, ale toto vzdělání možná nebylo dostatečně prohloubeno. Nešetřil ani šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Tento pán podle Zbořila prošel tolika zahraničními kurzy, že vlastně není jisté, zda je loajální jen vůči České republice. „Prošel tolika speciálními kurzy a stážemi v zahraničí (opět podle veřejně publikovaného CV), že je na místě ptát se, na kterou ústavu vlastně přísahal. A zda, jak je v našich krajích zvykem, těch ústav nebylo hned několik,“ napsal Zbořil o Koudelkovi na serveru První zprávy.cz.

Politolog má za to, že jak Plaga, tak Koudelka budou muset veřejnosti ještě dlouho vysvětlovat, proč se BIS míchá do výuky dějepisu na školách. „Průnik obou pánů do obsahu, metod studia a vyučování dějin a dějepisectví byl primitivní a drzý, že se oba budou muset dlouho dobu zbavovat podezření, že jednají, podobně jako mnozí jejich předchůdci před rokem 1989, na příkaz a za peníze odjinud,“ pokračoval Zbořil.

Sluší se dodat, že Koudelka podobná nařčení odmítl. V nedávném rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že BIS nehodlá nikoho poučovat o tom, jak učit dějepis. „Úkolem tajné služby je jen předávat politikům informace. Nic víc,“ upozorni Koudelka. Současně má však za to, že kvalitní informace nezatížené nánosem propagandy mají mít k dispozici všichni občané, nejen politici. Už proto, aby později propagandu snáze odhalili.

Zbořil si však trvá na svém. Kdyby podobně jako Plaga postupoval Miloš Zeman, kritici prezidenta už by prý svolávali komise ve Sněmovně i v Senátu. Ale protože nejde o Zemana, je klid. Místo toho vidíme, jak tajné služby varují před Ruskem a Čínou. Jednou možná dojde i na zakazování učebnic čínského písma v České republice. Zbořil to tak vidí.

Česká veřejnost se ale bude raději zabývat volbami do Evropského parlamentu, kde se podle Zbořila hraje o pár bezvýznamných míst a o to, který z českých politiků bude sedět nejblíže bruselskému krmelci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…