Zděšení: Donald Trump prý zatrhl zbraně pro Ukrajinu

19.07.2016 12:44

„Je to jen další příklad toho, jak moc v nesouladu Trump se zbytkem Republikánské strany je. Ten rozdíl je natolik markantní, že by byl jako prezident pro Ameriku a celý svět velmi nebezpečný,“ prohlásila členka Republikánské strany Rachel Hoffová poté, co Trumpův tým vyjádřil svou neochotu poskytnout Ukrajině zbraně. Trump prý v Rusku žádné riziko nevidí.

Zděšení: Donald Trump prý zatrhl zbraně pro Ukrajinu
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Anketa

Kdybyste byli občany USA, kdo by měl váš hlas v prezidentských volbách?

hlasovalo: 10822 lidí

Trumpův volební tým v uplynulém týdnu usilovně pracoval na tom, aby se nové republikánské vedení postavilo proti plánu na zásobování Ukrajiny zbraněmi, se kterými by mohla bojovat proti Rusku a rebelům na východě Ukrajiny. Trumpovi lidé se tak postavili téměř proti všem republikánským tvůrcům zahraniční politiky ve Washingtonu.

Trump je vůči takovým plánům skeptický již od samého počátku své kampaně. V této souvislosti je dobré zmínit jméno šéfa Trumpovy prezidentské kampaně Paula Manaforta, který, jak se uvádí na serveru Cortezjournal.com, v minulosti přes deset let pracoval jako lobbista pro Ruskem podporovaného bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče.

I přesto byla většina republikánských delegátů na stranickém sjezdu, který se uskutečnil minulý týden v Clevelandu, Trumpovou kampaní, jejíž strůjci udělali zjevně vše proto, aby se Republikánská strana postavila proti návrhu na zásobování Ukrajiny zbraněmi, značně překvapeni.

Anketa

Co by měli Američané udělat s jadernými zbraněmi, které mají v Turecku?

hlasovalo: 4885 lidí

Na sjezdu vystoupila i bývalá stoupenkyně Teda Cruze a členka republikánské komise z Texasu Diana Denman, která přišla s dodatkem, který navrhoval navýšení protiruských sankcí a větší materiální podporu Ukrajině, včetně „zásobování ukrajinské armády defensivními zbraněmi“.

„Dnes je ideál poválečné celistvé a svobodné Evropy ohrožen rozpínajícím se Ruskem a probíhající válkou na východě Ukrajiny. Ukrajinský lid si zaslouží naši úctu a plnou podporu,“ uvádí se v dodatku.

Použití takových „slovních obratů“ se ovšem Trumpovu týmu vůbec nelíbilo. „Velice se mě dotklo, když se zaměřili na můj dodatek a poté jej úplně smetli ze stolu,“ prohlásila po zasedání Denman. Jaký přesně mají problém se zemí, která chce být svobodná? Zdá se mi to jako jednoduchá věc,“ uvedla.

Dodatek byl nicméně pozměněn a namísto věty o „zásobování defenzivními zbraněmi“ se v textu hovoří o „přiměřené asistenci“. V takové podobě byl později dodatek i schválen. To v praxi znamená, že oficiální politika Republikánské strany vůči vyzbrojování Ukrajiny se liší od politiky, kterou zastává většina stranických lídrů ve Washingtonu.

„Je to jen další příklad toho, jak moc v nesouladu Trump se zbytkem Republikánské strany je. Ten rozdíl je natolik markantní, že by byl jako prezident pro Ameriku a celý svět velmi nebezpečný,“ prohlásila členka Republikánské strany Rachel Hoffová.

Trumpův postoj vůči Rusku není ovšem žádným překvapením. Sám již dříve prohlásil, že by s prezidentem Putinem „vycházel velmi dobře“ a za „velkou čest“ označil to, když ho Putin označil za dobrého lídra.

Netřeba zapomínat také na to, že Trump s Ruskem obchoduje a do země cestuje pravidelně již od roku 1987. Minulý rok po návštěvě Ukrajiny prohlásil, že válka na Ukrajině je „problémem Evropy, ne Spojených států“.

Podle blízkých lidí Donaldu Trumpovi se kandidát na prezidenta Spojených států Ruska neobává. Údajně je přesvědčen o tom, že by se Spojené státy měly soustředit spíše na pomoc Evropě v boji proti Islámskému státu. V Rusku jednoduše tak velikou hrozbu nespatřuje.

Nutno ale podotknout, že poskytnout útočné zbraně Ukrajině odmítl i současný americký prezident Barack Obama. I přes to, že mu americká Sněmovna reprezentantů schválila usnesení o umožnění dodávky zbraní na Ukrajinu. Americká podpora Ukrajině je tak prozatím omezena na diplomatickou pomoc a dodávky podpůrného vojenského materiálu, nikoli však zbraní.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…