Zděšený redaktor ČT se vrátil z Krymu: Zfanatizovaní Rusové mi vyhrožovali. Nastupuje sovětská mentalita

26.03.2014 12:12

Redaktor České televize Josef Pazderka se prý nikdy netajil respektem k Rusku. Nyní však prý v této zemi pozoruje nástup sovětské mentality v novém hávu, která jej skutečně děsí. „Dostalo mě to jako ještě snad nic v životě,“ svěřil se.

Zděšený redaktor ČT se vrátil z Krymu: Zfanatizovaní Rusové mi vyhrožovali. Nastupuje sovětská mentalita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl mítink na podporu Ruska a proti fašismu na Ukrajině

V těchto dnech prý televizní reportér prožívá hlubokou frustraci z toho, co zažívá na Moskvou okupovaném Krymu. Viděl prý únosy nepohodlných novinářů, mlácení oponentů a fanatickou nenávist, které dokázal dát průchod pouhý pokus o polemiku. To vše po návratu z Krymu prozradil serveru Aktuálně.cz.

Šokuje jej prý zejména, jak se dokázala ujmout ruská propagandistická teorie o fašistech a banderovcích, kteří prý nyní ovládají Kyjev. „Fascinace banderovci a údajnými nacisty mě ve spojení s Majdanem vyvádí z míry a šokuje,“ říká reportér. „Na Majdanu samozřejmě byli i pravicoví radikálové či nacionalisté ze strany Svoboda. Nikdy ale netvořili jádro Majdanu, natož hlavní část protestního proudu,“ zdůrazňuje.

Navíc při hodnocení událostí na kyjevském Náměstí nezávislosti i ve zbytku ukrajinské metropole je prý třeba vzít v úvahu strázně, kterými si prošel ukrajinský národ. Ten má za sebou velmi komplikovanou historii a její možná nejkrvavější epizodou je éra podřízení Rusku za Sovětského svazu.

CELÝ ROZHOVOR ZDE.

Ze všeho nejvíce jej ale šokuje, že o banderovcích vykřikují Rusové, kteří se sami nedokázali s vlastní krvavou minulostí vypořádat. „Nejsou schopni připustit ani milimetr argumentů o stalinských čistkách, vraždách, masových represích a sibiřských koncentrácích,“ žasne Pazderka, že titíž lidé suverénně kážou o krvavé minulosti ukrajinských separatistů.

Podle Pazderky je ale tato taktika propagandisticky velmi šikovná, protože umožňuje oživovat staré sovětské slogany o boji proti fašistům a vrátit vše do osvědčených prizmat velké vlastenecké války.

Hnutí na Majdanu podle něj bylo mnohem pestřejší, a především proevropské. Většina lidí z tohoto hnutí skutečně upřímně chtěla změnit politiku a zlepšit správu své země. Je prý samozřejmě pravdou, že se mezi nimi objevují i extremisté, ale to prý není nic neobvyklého. Například v Polsku jsou prý velmi podobní příznivci extrémní pravice, kteří jej jednou při natáčení málem zmlátili.  

Následně však redaktor přiznává, že hnutí Majdan se podstatně proměnilo od svých počátků v listopadu do února, kdy proběhly krvavé střety. „Začala se projevovat obrovská frustrace lidí a s ní přibývalo i radikálů, mladíků v maskách a s baseballovými pálkami v rukou. Ten rozdíl je obrovský,“ připouští. Každým dnem prý pozoroval stále agresivnější a agresivnější chování.

Mnohem víc jej ale prý traumatizují zážitky z Krymu. Sám prý za léta práce v Rusku zná místní mentalitu a uznává, že Rusové na Ukrajině musí mít svá práva. S Rusy na Krymu se však prý ve zfanatizované atmosféře vůbec nedalo bavit. Pohled Rusů podle něj připouštěl jen souhlas a přátelství, nebo nesouhlas, a v tu chvíli jej považovali za nepřítele.

„Úplně mě to paralyzovalo. Prostě jsme si to s nikým, s kým jsme natáčeli, nebyli schopni vysvětlit,“ vzpomíná. Postupně prý situace zašla tak daleko, že mu místní Rusové začali vyhrožovat, narušovat přímé vstupy do vysílání, a dokonce slibovat, že si jej „najdou“. Rozhodně na tom ale prý nebyl tak špatně jako ukrajinští novináři, kteří před referendem najednou začali mizet.

„Ruštinu, ruský národ a jeho kulturu jsem nikdy nepovažoval za méněcenné. Mám k nim obrovský respekt a vždy ho budu mít. Ale nástup sovětské mentality v novém hávu, kterou jsem na Krymu zažíval, mě vystrašil,“ uzavřel reportér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…