Zdravotní unie? Zahradil se zhrozil. Toto navrhla šéfka EK ve Zprávě o EU

17.09.2021 10:13

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přednesla zprávu o stavu EU. Europoslanec Jan Zahradil ocenil, že v ní dobře pojmenovala hrozby, před nimiž EU stojí. Jedním dechem však dodal, že Leyenová nabízí k řešení těchto hrozeb a problémů scestné recepty. A na jednu věc prý Leyenová zcela zapomněla.

Zdravotní unie? Zahradil se zhrozil. Toto navrhla šéfka EK ve Zprávě o EU
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Stejně jako prezidenti USA přednášejí rok co rok Zprávu o stavu Unie, přednášejí obdobný text i předsedové Evropské komise. Nejinak tomu je i u stávající šéfky EK Ursuly von der Leyenové. Ta podle Jana Zahradila letos dobře pojmenovala hrozby, před nimiž EU stojí.

Ursula von der Leyenová správně řekla, že velkým problémem je koronavirová pandemie.

„Ursula von der Leyen mluvila o pandemii koronaviru a reakci Evropské unie na ni. Očekával bych však alespoň malou míru sebereflexe a uznání chyb, které na začátku při nákupu vakcín udělala. K této sebereflexi bohužel nedošlo, naopak zcela nesmyslně navrhuje vytvoření zdravotní unie, tedy postupný přenos pravomocí v oblasti zdravotnictví na úroveň EU. Při různorodosti evropských zdravotních systémů nepřinese tento krok vůbec nic pozitivního,“ uvedl předseda klubu ODS v Evropském parlamentu Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle Zahradila Leyenová také správně poznamenala, že EU musí více spolupracovat s Indií a dalšími zeměmi. Ale tady by očekával nějaký podstatný a viditelný krok, jako je např. uzavření konkrétní dohody s Indií nebo s dalšími zeměmi.  

Nakonec si posteskl, že Leyenová v podstatě nenabídla cestu, jak zastavit technologické zaostávání EU za Asií a USA. Naznačila jen, že by si EU měla sama vyrábět čipy, ale to Zahradil považuje v současné situaci za nerealizovatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…