Zdravotníci v kladenské nemocnici stále čekají na své odměny namísto toho jim hrozí plošné snižování mezd

08.12.2020 20:25

Zdravotníci v některých nemocnicích stále čekají na slibované mimořádné odměny za nasazení v první vlně koronavirové nákazy. Na jejich vyplacení si však pravděpodobně ještě dlouho počkají, naopak se uvažuje o plošném snižování mezd, informují Novinky.cz.

Zdravotníci v kladenské nemocnici stále čekají na své odměny namísto toho jim hrozí plošné snižování mezd
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Právo zveřejnilo interní dopis zaměstnancům covidového oddělení z Oblastní nemocnice Kladno spadající pod Středočeský kraj. Vedení špitálu v něm svým pracovníkům oznamuje, že nemocnice nemá na odměny peníze. 
 
„Nemocnice na tom není finančně nejlépe. Ze současného trendu je velmi pravděpodobné, že v únoru oznámíme všem zaměstnancům, že mzda bude vyplácena jen ve výši 60 %. Na více totiž na našich účtech nebudou peníze,“ sděluje zdravotníkům z covidária náměstek pro léčebnou a preventivní péči Libor Zahradníček. 
 
Na odměnu si tak zdravotníci v první linii počkají. „Vaši spravedlivou odměnu vám nikdo nevezme, ale nemůžeme ji vyplatit v plné výši. Od 1. 12. teď vyplatíme jen polovinu vaší odměny a druhou polovinu vám budeme dlužit. A tyto dlužné peníze vyplatíme ihned, když přijde nějaká finanční injekce. Ať už to bude dotace z kraje, či vyúčtování pojišťovnami,“ dodal Zahradníček s tím, že v tuto chvíli není jiná možnost.
 
 
Koncem listopadu vláda toto opatření zrušila, elektivní péče se začíná v nemocnicích obnovovat. Ministerstvo zdravotnictví rozeslalo do nemocnic peníze určené na odměny za jarní vlnu koronaviru začátkem listopadu ve výši 11,5 miliardy. Zdravotníci, kteří pracovali od března do května na plný úvazek, mohou dostat až 75 tisíc korun hrubého. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…