Zdravotnické poplatky jsou prosté jak píseň, vykládal Babišův Stropnický. Ale daně prý sníží

28.09.2013 12:44

Korupce a špatná státní správa stojí podle EU za ztrátou 100 až 200 miliard pro státní rozpočet ČR. Herec, exministr kultury a diplomat Martin Stropnický se domnívá, že právě zde lze najít potřebné peníze k uskutečnění plánů hnutí ANO, za které kandiduje na jižní Moravě. ANO slibuje, že sníží DPH z 15 na 10 procent a že bude s Evropskou unií jednat o možnosti nulového zdanění pro léky, knihy a tiskoviny.

Zdravotnické poplatky jsou prosté jak píseň, vykládal Babišův Stropnický. Ale daně prý sníží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Martin Stropnický odpovídal v rozhovoru pro iDnes.cz na řadu otázek. Hnutí ANO, za které kandiduje, má smělé plány a Stropnický vysvětluje, kde chce najít potřebné finanční prostředky na jejich uskutečnění.

Jak už bylo výše uvedeno, ANO slibuje, že sníží DPH z 15 na 10 procent a že bude s Evropskou unií jednat o možnosti nulového zdanění pro léky, knihy a tiskoviny.  „Tento stát je relativně bohatý. Evropská unie publikovala analýzu, podle které jsou korupce a špatná státní správa hlavními příčinami rozpočtových a hospodářských problémů České republiky.“

„Jsme hluboce přesvědčeni, že 100 až 200 miliard, které zatím tímto způsobem ročně mizí, umožní  snížení DPH, pokud mizet přestanou,“ uvedl pro iDnes.cz Martin Stropnický.

Státní správa plýtvá

"Tady se neuvěřitelným způsobem plýtvá. Kromě těch velkých malérů, jako je podpora fotovoltaiky, jsou tu i problémy možná menší, ale stále dost významné. Vezměte si, že ve státní správě se zavedlo skoro jako automatické, že si najímá právní služby za desítky, někdy i stovky milionů. Stejně tak se na všechno dělají audity. Když já byl v devadesátých letech ve státní správě, tak každé ministerstvo mělo právní odbor a odbor inspekce. Určitě je to tak dodnes. Právníci dělali legislativu a inspekce kontrolu hospodaření. Není sebemenší důvod, aby to tak nebylo,“ myslí si Stropnický.

Budeme motivovat zaměstnance

Server iDnes.cz akcentoval zájmy voličů, které podle něj zajímá zejména to, jak by hnutí ANO chtělo zařídit, aby víc lidí mělo práci a aby se snížila nezaměstnanost.

„Nezaměstnanost je nepřípustně vysoká. Budeme podporovat investice především do dopravní infrastruktury. Chceme daňově motivovat zaměstnavatele, kteří dají absolventům první práci. Jejich nezaměstnanost je i psychologicky asi ta nejhorší,“ zdůrazňuje Martin Stropnický.

Další ohrožená skupina jsou podle Stropnického lidé nad padesát let, kteří, když ztratí práci, tak jen obtížně shánějí novou. „Tam také nelze jinak, než motivovat zaměstnavatele, aby měli daňovou úlevu, když takové lidi zaměstnají, nebo když je rekvalifikují,“ zdůrazňuje programové body Stropnický.

Zastropovat odchod do důchodu je podle ANO důležité

„Je absurdní, aby těžce manuálně pracující člověk čekal na důchod třeba do 65 let,“ říká Martin Stropnický. Proto také prý ANO chce zastropovat výšku věku odchodu do důchodu. Pro iDnes.cz se kandidát hnutí ANO Andreje Babiše také vyjádřil k druhému důchodovému pilíři. „U mladých lidí je moudré vzhledem k demografické situaci, aby tímto způsobem na zadní kolečka mysleli, ale zároveň tam musí být ta možnost vystoupení z toho systému bez penalizace,“ říká Stropnický.

Poplatky ve školství a zdravotnictví

Stropnický také zmínil, že každá vláda mluví o školství jako o prioritě, ale zatím každá právě v této kapitole šetřila. Hnutí ANO prý říká v současné situaci školnému NE.

„Poplatky můžou mít svoji nezanedbatelnou úlohu, ale když to bude vidět. Když budete mít lepšího kantora, budete moci jet na lepší stáž, ale ono to tak není. Nejprve musí být spořádaný stát, jako třeba ve Švédsku, kde jsou velké daně, ale vy je kolem sebe vidíte. Ty daně jsou přetaveny v konkrétní služby, které jako občan vnímáte a konzumujete. Tahle úvaha vedla k tomu, že školné teď ne,“ vysvětluje Stropnický.

Ve zdravotnictví chce prý ANO úplně zrušit poplatek za recept. Ale zrušení ostatních poplatků v programu nemá. Stropnický to vysvětlil: „Ale to, že ve zdravotnictví se zaplatí přiměřený poplatek za hospitalizaci, to mi přijde prosté jako píseň. Například placení stravy je mimo jakoukoli pochybnost. To, že základní vstupní poplatek k lékaři znamenal, že čekárny nejsou tak přeplněné, to je evidentní plus. I prostřednictvím poplatku si lidé uvědomují, že zdraví je cenný statek, o který musí pečovat.“ Takový je názor kandidáta hnutí ANO Martina Stropnického.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …