Zdražení jídla je tady, potvrdil Andrej Babiš. A může za to...

09.01.2014 6:39

Listopadový krok České národní banky, která se rozhodla oslabit korunu, bude mít široký dopad. Poté, co zdražily pohonné hmoty, elektronika a auta z dovozu, dochází i na potraviny. Potvrzuje to i majitel zemědělsko-potravinářského holdingu Agrofert Andrej Babiš. Deníku Blesk potvrdil, že se zvýší především cena masa a mléka.

Zdražení jídla je tady, potvrdil Andrej Babiš. A může za to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bude pro vás příští rok šťastnější než rok 2013?

22%
78%
hlasovalo: 4419 lidí

„Očekává se, že by měly zdražit mléčné výrobky. A to proto, že minulý rok došlo meziročně k navýšení ceny mléka od zemědělců o dvacet procent. Malé zdražení se dá očekávat také u masa, protože zdražily krmné směsi tím, že se do nich dováží třeba sója. Ceny ale samozřejmě určují maloobchodní řetězce. Nicméně my vzhledem k surovinám budeme chtít o něco zdražit. Přibližně o pět až osm procent," řekl Blesku šéf hnutí ANO a podnikatel Andrej Babiš.

Za zdražením stojí rozhodnutí České národní banky (ČNB), vedené guvernérem Miroslavem Singerem, oslabit korunu vůči euru. Důvodem mělo být to, že lidé málo nakupují. Obchodníci se ale shodují: Všechno zdraží, takže se bude nakupovat ještě míň.

Kdo se neobejde bez surovin ze zahraničí, bude muset zdražit

Platit budeme podle deníku víc, protože řada komponent, jako jsou krmiva, suroviny nebo hnojiva, se nakupují v eurech nebo dolarech. Zdraží tedy především ti výrobci, kteří potřebují k výrobě suroviny ze zahraničí.

Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Jarmily Štolcové se dá očekávat zvýšení cen o pět až osm procent. „Na pomezí roku došlo k rozsáhlému šetření mezi členy Potravinářské komory. Řada členů dodala velmi znepokojivá data. Opatření ČNB se většiny z nich dotklo negativně, ale věří, že úsudek ČNB byl správný a jedná se pouze o dočasný efekt," dodala Štolcová.

Bude se nakupovat méně?

„Krok ČNB nás bude stát opravdu obrovské množství peněz. Vždyť i obchodním domům platíme za prostory pro naše pekárny v eurech... Ceny se ale budeme snažit držet. Lidé už nemají peníze a jakékoli zdražení by znamenalo, že budou nakupovat méně," říká Jiří Bláha, majitel pekařství.

Blesk kromě toho také uvádí seznam čítající padesát potravin, za které dáme pravděpodobně víc. Citelně by mohlo podražit hlavně maso, na kilogramu podle výpočtu deníku až o 15 korun. Dále pak mléko a mléčné výrobky. Například za sýr eidam zaplatíme na jednom kilogramu i o 13 korun více. Podobně lze zmínit těstoviny, rýži, kakao nebo i černý čaj či pivo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…