Zdražování mléka: Šéf mlékarny odhalil účty. Za energie stovky milionů navíc

21.11.2023 22:02 | Monitoring

Mlékárny se potýkají s rostoucími náklady, zejména na energie, a to v řádech vysokých stovek milionů, řekl v pořadu X-Talk generální ředitel Mlékárny Hlinsko Jiří Tvrdík s tím, že to mlékárny přimělo zdražit. Hovořil také o poklesu produkce. „Museli jsme o to víc vyvážet výrobky do zahraničí, a sanovat tím pokles na domácím trhu,“ uvedl Tvrdík.

Zdražování mléka: Šéf mlékarny odhalil účty. Za energie stovky milionů navíc
Foto: XTV
Popisek: ředitel Mlékárny Hlinsko Jiří Tvrdík

Provoz mlékárny je podle Tvrdíka čím díl složitější. Hovořil o zdražení veškerých vstupů, které do mlékárny nakupují od svých dodavatelů. Patří sem zvyšování cen mléka nebo zdražení obalového materiálu, chemikálií pro čištění technologií.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
„Poslední dobou už se situace začíná trochu zlepšovat alespoň v tom, že začínají po covidu fungovat dodavatelské řetězce. Ty byly v covidu přerušené a nebylo vůbec snadné získávat jednotlivé suroviny; museli jsme kolikrát velmi překotně měnit dodavatele,“ doplnil Tvrdík, generální ředitel Mlékárny Hlinsko, která na trh dodává výrobky pod značkou Tatra, jejími tradičními výrobky jsou například Salko, Pikao, Jesenka, Piknik.

Velkou roli hraje i momentální situace se zvyšováním cen energií, které přinutily mlékárny zdražit výrobky. „Na ceně se to určitě pozná, protože energie jsou samozřejmě velmi významným vstupem do naší výroby. Mlékařská výroba je poměrně energeticky náročná, protože my mléko pořád zahříváme a zchlazujeme, a pořád dokola, na čemž je založen celý technologický proces,“ přibližuje Jiří Tvrdík.

„Ceny energií nám ovlivňují výrobu dramaticky. Nejsou to jednotky milionů, to je o dva řády výš. Jsou to stovky milionů. Takhle nám energie ovlivňují cenu našich výrobků,“ uvedl ředitel Mlékárny Hlinsko. „Letošní rok ještě není uzavřený, tak ho nebudu hodnotit, ale za ty poslední dva roky, tak z roku 2021 na rok 2022 nám cena elektřiny stoupla trojnásobně, cena plynu čtyřnásobně. To jsou prostě tak dramatické skoky, že vám nezbývá než to do ceny koncových výrobků promítnout, protože celkové náklady nám za ten rok skočily ve vysokých stovkách milionů nahoru,“ zopakoval.

Máslo a mléko se sice budou vždy kupovat, i když bude nejhůře, ale lidé budou podle Tvrdíka jistě zvažovat, co si koupí a kolik si toho koupí. To se podle jeho slov poznalo na velikosti produkce. „Zpracovaný objem mírně klesl, ale bylo to dáno tím, že jsme od zemědělců vykoupili o něco málo méně mléka, s poklesem objemu jsme si museli poradit, museli jsme o to víc vyvážet výrobky do zahraničí, a sanovat tím pokles na domácím trhu,“ dodal Tvrdík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…