Zdrcující zprávy z Kyjeva: Špičky armády Ukrajiny prodávají informace separatistům. Pohraničníci za peníze vpouští žoldáky

13.08.2014 9:36

David Marples a Myroslava Uniat napsali na stránky Euromaidan Press o údajně zkorumpované ukrajinské armádě. Informují o tom Literární noviny s tím, že ve zprávách o úspěších armády v boji proti „teroristům“ zanikají zásadní problémy v horních patrech ukrajinské armády. Ukazuje se totiž, že mezi generály i nižšími důstojníky, a to zejména na ukrajinském ministerstvu obrany, ve velkém bují korupce.

Zdrcující zprávy z Kyjeva: Špičky armády Ukrajiny prodávají informace separatistům. Pohraničníci za peníze vpouští žoldáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Zprávy, které z Ukrajiny přicházejí, popisují úspěchy ukrajinské armády a zní optimisticky. Na šest desítek osad se podařilo vrátit z moci protikyjevských oddílů vedených ruskými důstojníky. „Teroristé“ jsou nyní stísněni ve dvou malých kapsách v Doněcku a Luhansku, jsou sice dobře vyzbrojeni, ale touží prý po plnohodnotné ruské invazi.

Tento mediální obraz podle autorů článku v Euromaidan Press, o kterém píší Literární noviny, zakrývá rozbujelou korupci ve vedení armády. To údajně nemá zájem na rychlém ukončení bojových operací a za peníze dává informace protivníkovi.

Ukazuje se prý, že mezi generály i nižšími důstojníky, a to zejména na ukrajinském ministerstvu obrany, ve velkém bují korupce, která podrývá válečné úsilí a snižuje morálku armády. Mnozí vojáci už mají za to, že ještě před konečným bojem se separatisty v Doněcku by bylo třeba vyměnit vedení v Kyjevě.

Na pronájmu ruských jednotek a zařízení vydělávají lidé z vedení ATO

David Marples a Myroslava Uniat poukazují na skutečnost, že po měsících bojů zůstává hranice s Ruskem otevřená. Poradce ministra vnitra Arsena Avakova Anton Heraščenko nedávno údajně prohlásil, že z Ruska na Ukrajinu denně přecházejí stovky a někdy i tisíce žoldáků. Někteří jsou ovlivněni ruskou státní propagandou, ale většinou jsou to žoldáci. Někteří ukrajinští vojáci prý mají podezření, že hranice zůstaly otevřené, protože někteří z kyjevských vůdců na pronájmu ruských jednotek a zařízení vydělávají.

Celý text v Literárních novinách ZDE:

Literární noviny uvádějí svědectví jednoho z nejmenovaných vojáků, že generály „protiteroristické operace“ (ATO) nezajímá, co se ve válečné zóně odehrává. Raději prý sedí v hotelích daleko od bojiště, „dávají si humry“ a dovádějí s prostitutkami.

Ukrajinští vojenští vůdci mají údajně z Ruska vysoké příjmy. Lídr kyjevské radikální strany Oleh Ljaško s odkazem na zdroje od pohraničníků tvrdí, že Rusko je ochotné za překročení hranice vyplatit 100 000 dolarů za kamion naložený zbraněmi a 10 000 dolarů za každého žoldáka. A právě tyto peníze údajně končí v rukou vedení ukrajinské armády. Válka by se podle něj dala ukončit během měsíce, ale lidé nahoře mají zájem na jejím protahování.

Jsou to údajně patologičtí lháři a bojí se převzít odpovědnost

Ke zkorumpovanosti a schopnostem velitelství ATO se vyjádřil vojenský expert Dmytro Tymčuk. Podle něj hlavní problém spočívá v generálech na velitelství ATO. Jsou to podle něj patologičtí lháři, bojí se převzít i tu nejmenší odpovědnost, nejsou s to se rozhodovat a jsou naprosto neschopní. Vojenští velitelé všech jednotek nejsou psychologicky připraveni k boji. Od války na Krymu prý také přibývá případů, kdy mnoho středních a nižších velitelů odmítá poslouchat rozkazy nebo je sabotuje.

Zrada a korupce v nejvyšších patrech je bezbřehá. Lídr Svobody Oleh Ťjahnybok a velitel batalionu Ajdar Serhij Melnyčuk mají za to, že zrádci působí přímo v centrálním velení ATO.

Popisovaná neschopnost a zkorumpovanost vedení podle autorů článku ohrožuje budoucnost Ukrajiny, ale v důsledku to vede k válečné aktivitě polovojenských a extremistických skupin typu praporu Azov. Oběťmi korupce na nejvyšších místech v současné ukrajinské armádě jsou prostí vojáci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …