Zdroj: Sobotka po návratu z USA přehodnotil své názory na zahraniční politiku. Pochopil prý to, co z Prahy není vidět

01.04.2015 9:47

Své názory na zahraniční politiku výrazně změnil premiér Bohuslav Sobotka poté, co loni na podzim navštívil USA. A to do té míry, že se rozhodl přepracovat novou koncepci české zahraniční politiky. Pod titulkem „Sobotka přimkl Česko více k USA“ o tom informují dnešní Lidové noviny.

Zdroj: Sobotka po návratu z USA přehodnotil své názory na zahraniční politiku. Pochopil prý to, co z Prahy není vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Podle listu premiér vrátil do koncepce důraz na lidská práva a atlantickou vazbu tak, jak je prosazoval bývalý český prezident Václav Havel.

Deník poukazuje na to, že hlavní autor původní verze koncepce, náměstek ministra zahraničí Petr Drulák, se snažil českou zahraniční politiku od havlovské tradice odpoutat. Sobotka podle informací listu například změnil už název kapitoly pojednávající o lidských právech. Z Drulákovy „lidské důstojnosti“ na „důstojnost a lidská práva“.

Pochopil kontext, který není z Prahy úplně vidět

Když se list Sobotky přímo zeptal, zda a proč premiér posílil právě lidskoprávní politiku v koncepci ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, premiér odpověděl poměrně neurčitě: „Uplatňoval jsem připomínky ke všem částem koncepce,“ napsal na dotaz listu.

Jenže podle informací deníku ze Sobotkova okolí český premiér poupravil svoje názory na zahraniční politiku po návratu z Washingtonu. „Pochopil kontext, který z Prahy není úplně vidět,“ řekl listu diplomat, který si nepřál být jmenován.

Poznatky z USA si Sobotka musel nechat pro sebe, aby neoslabil svou pozici před levicovým křídlem ČSSD

Jedna z nejčastějších vět, které Sobotka pronášel na tiskových konferencích v USA prý byla „Ujistil jsem americké partnery.“ A pak také ta, že „s politikou exprezidenta Havla je skutečně spojeno mimořádné renomé České republiky“.

Jenže své poznatky si Sobotka musel nechat pro sebe, a to až do sjezdu ČSSD, aby před levicovým křídlem strany, pro něž byl Havel spíše válečník, neoslaboval vlastní pozici. Proto byla práce na nové zahraniční koncepci odložena k ledu.

Je to prý Drulákova prohra, i když ne úplná

V dokumentu je prý také oslaben důraz na spojenectví s Ruskem. „Do textu přibyla dosud chybějící věta, že je to právě Rusko, které v současnosti zásadním způsobem destabilizuje bezpečnost v Evropě, včetně té české, a limituje tak možnou politickou a ekonomickou výměnu s Českem,“ uvedl list s tím, že právě na ekonomickou výměnu s Ruskem se chtěla Sobotkova vláda v čele s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem po nástupu k moci zaměřit.

Výsledná verze dokumentu je tak prý prohrou náměstka ministra zahraničí Petra Druláka. I když ne úplnou. Koncepce prý zmiňuje některé jeho projekty, například takzvaný slavkovský trojúhelník, který má ambici posílit spolupráci Česka s Rakouskem a Slovenskem.

Aby to nakonec nedopadlo jako ve vtipu o partyzánech a fašistech

Přepsanou verzi koncepce zahraniční politiky na tři roky mohou nyní do Velikonoc připomínkovat šéfové koaličních stran. Pokud k ní nebudou mít připomínky, Zaorálek a Sobotka ji představí veřejnosti a zároveň ji pošlou jednotlivým ministerstvům, do Parlamentu a na Hrad. Tam se prý problémy neočekávají, neformálně prý byla prezidentská kancelář s obsahem tohoto čtrnáctistránkového dokumentu seznámena.

Tématu je věnován také pravidelný Sloupek LN. V něm komentátor listu Zbyněk Petráček mimo jiné poukazuje na to, že jakkoliv dobrá koncepce může narážet v životní praxi. „Aby to nakonec nedopadlo jako v tom stařičkém vtipu o boji partyzánů s fašisty: a pak přišel hajný a vyhnal nás z lesa všechny,“ napsal Petráček. Tím hajným by podle něj mohl být prezident Miloš Zeman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…