Zdroj z OSN: Islámský stát si zřejmě sám vyrábí chemické zbraně

11.09.2015 14:37

Islámský stát používá chemické zbraně. A pravděpodobně si je i sám vyrábí. Vyplývá to ze zpráv kurdských bojovníků a z vyšetřování USA a OSN. Konkrétní důkazy sice nikdo nemá, k útokům chemickými zbraněmi však prokazatelně došlo na obou stranách syrsko-iráckých hranic. Informuje The Independent.

Zdroj z OSN: Islámský stát si zřejmě sám vyrábí chemické zbraně
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Již po několik měsíců informují Kurdové o tom, že Islámský stát používá chemické zbraně. Následné vyšetřování ze strany USA a OSN nepřineslo žádné důkazy, anonymní zdroj z OSN však potvrdil, že došlo při nejmenším ke čtyřem útokům, při nichž byl použit práškový yperit.

„Odhadujeme, že mají malou funkční laboratoř pro vývoj chemických zbraní a neustále pracují na jejich výrobě a zdokonalování,“ uvedl zdroj z OSN. Je zde i určitá možnost, že se Islámskému státu během loňských dobyvačných útoků podařilo získat zásoby chemických zbraní ze skladů jak v Sýrii, tak v Iráku.

Oficiálně by však ani jedna strana v té době už žádné chemické zbraně mít neměla. V případě Iráku je totiž nepravděpodobné, že by je armáda Spojených států nenašla, Sýrie pak byla nucena se svých chemických zbraní pod nátlakem OSN vzdát.

Německé ministerstvo obrany, které se podílelo na výcviku kurdských jednotek přímo na místě, potvrdilo, že kurdští rekruti měli často problémy s dýcháním a že „vykazovali známky toho, že se stali oběťmi chemického útoku“.

Existují však domněnky, že Islámský stát není jedinou zainteresovanou stranou, která v boji chemické zbraně používá. Podobná obvinění totiž zaznívají i v případě jak syrského režimu, tak místních rebelů.

Přestože se Assad svých chemických zbraní vzdal, stále kolují zprávy o jejich údajném použití syrskou armádou vůči civilnímu obyvatelstvu.

OSN zahájilo vyšetřování za účelem zjištění, které ozbrojené skupiny za útoky stojí. Generální tajemník OSN Pan Ki Mun slíbil „rychlé vytvoření“ vyšetřovacího týmu, který se bude snažit odhalit, kdo přesně v Sýrii vlastní a používá chemické zbraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…