Že Romové nechtějí pracovat? Jen předsudky, odmítají obránci práv

29.04.2012 19:30

Vyhošťování Romů není nic nového a napříč Evropou pokračuje dál i přes opatření jednotlivých států. I to zaznělo na nedělním semináři evropských obránců práv v Brně.

Že Romové nechtějí pracovat? Jen předsudky, odmítají obránci práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

V Brně se konala konference zástupců Evropské asociace na obranu lidských práv (AEDH) a Českého helsinského výboru (ČHV). V rámci ní proběhl seminář věnovaný tematice Romů v Evropě. Diskriminace vůči Romům je podle něj v Evropě zakořeněná, informuje server Novinky.cz.

"Romové chtějí pracovat, podílet se na společném soužití a není jim to umožňováno," prohlásila na semináři Anna Šabatová z ČHV. Mezi Evropany podle ní panuje mnoho předsudků, které pochází až z dávné historie, a neustále se taková tvrzení opakují.

"Hodně lidí, kteří se později setkají s Romy, zjistí, že situace je jiná. Jsme ovlivňováni nepřímými důkazy. Pro Romy je hodně těžké získat práci. Jeden z typických předsudků je právě (to), že nechtějí pracovat," dodala Šabatová.

Česká republika ale není jediná, která se v rámci EU potýká s diskriminací. "Byla jsem šokována situaci na italských předměstích. Některé násilné akty jsou také například v Maďarsku ještě silnější, než jsme zažili v minulosti," popisovala Šabatová.

Aktuálním tématem na semináři byl i Bělehrad, odkud bylo údajně vyhoštěno kolem 250 romských rodin. Nedostali přístřeší na stejné úrovni a nebyli předem ani upozorněni. "Z toho vidíme, že vyhošťování Romů není nic nového a stále pokračuje," uzavřel bulharský člen AEDH Stoil Cicelkov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…