Že SPOLU nezvýší daně? Jen zkratka z billboardu. To jste si špatně vysvětlili, vzkazuje Stanjura

14.05.2023 17:32 | Ze sítí

Výrok o nezvyšování daní si podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) někteří voliči současné vlády špatně vysvětlili. „To je zkratka z billboardu. My jsme říkali, že nechceme zvýšit celkové daňové zatížení,“ pronesl ministr v rozhovoru pro TN.cz a podotkl, že nepředpokládá, že by kvůli tomu voliči ODS jeho straně přestali věřit. Za důležité označil zmenšování provozních výdajů státu a rušení jednotlivých agend. Na počtech ministrů ovšem šéf státní kasy šetřit nemíní. Mělo by to prý následky.

Že SPOLU nezvýší daně? Jen zkratka z billboardu. To jste si špatně vysvětlili, vzkazuje Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
„Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy. Věříme, že právě lidé a firmy vědí nejlépe, jak své peníze utratit,“ psala ještě před rokem Občanská demokratická strana a deklarovala, že nedoje ke zvýšení daní, a v podobném duchu se pravidelně vyjadřoval také předseda vlády a šéf ODS Petr Fiala. Nyní ovšem od vlády přichází návrh na zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 procenta, zvýšení daně z nemovitých věcí až na dvojnásobek či například na úpravu daně z příjmů fyzických osob, jež bude znamenat posun hranice 23% daně z příjmů fyzických osob ze čtyřnásobku na trojnásobek průměrné mzdy.

Výrok „nebudeme zvyšovat daně“ si podle ministra financí Zbyňka Stanjury část voličů vlády špatně vysvětlila. „To je zkratka z billboardu. My jsme říkali, že nechceme zvýšit celkové daňové zatížení,“ přiblížil Stanjura v rozhovoru pro TN.cz s dodatkem, že daňový balíček pokládá za „neutrální“. Že by voliči ODS přestali straně věřit před příštími volbami, ministr nepředpokládá.

Podle Stanjury je „férové“, že návrh vlády na zvýšení daní nejvíce postihne právě české firmy. „Přijde mi férové, že část pomoci – často oprávněné – firmy formou daní, za to, že jsme jim pomohli zvládnout těžkou situaci, vrátí daňovým poplatníkům. Protože jim to neposílala vláda ani Parlament, ale daňoví poplatníci,“ řekl.

Ve hře prý bylo i zvýšení daní z příjmů zaměstnanců, které se snížily při zrušení superhrubé mzdy, ODS však prý v tomto byla proti. „Daně stát bere lidem nebo firmám. Tím, že jsme snížili daně, jsme jim méně vzali. Každá rodina, každý člověk ví mnohem lépe než kterákoli vláda, co s těmi penězi, které jsme mu nevzali, má udělat,“ má jasno ministr.

Tvrzení odborů, že je vládní balíček „destrukcí státu“, pokládá Stanjura za „směšný“. „Celkové úspory jsou za 78 miliard, z toho 75 miliard jsou úspory na straně státu,“ uvedl.

Pomoci uspořit veřejné finance má podle šéfa státní kasy také zmenšování provozních výdajů státu a rušení jednotlivých agend. „Pokud tu agendu zruším, mohu snížit počet úředních míst, zlevním stát, a ještě to bude efektivnější,“ zaznělo. Omezovat byrokracii bude chtít Stanjura podle svých slov i po přijetí aktuálně představeného balíčku.

Odmítl však, že by chtěl šetřit na počtech ministrů, a zrušit tak například pozici ministra pro evropské záležitosti, která byla založena kvůli českému předsednictví v Radě EU. To sice skončilo, ministerské křeslo však dále existuje. Vše podle Stanjury tkví v tom, že je ve vládní koalici zastoupena pětice stran a musela by se opětovně rozjet koaliční vyjednávání o obsazení ministerstev. „Znamenalo by to znovu vyjednat početní zastoupení jednotlivých stran ve vládě, což by byl návrat úplně na začátek koaličních jednání. A tam už se vracet nechceme,“ pronesl.

Co se týče platů politiků, podle Stanjury by měl jejich růst pokračovat, změní se pouze tempo jejich růstu. „Nezmrazujeme je, ale snižujeme jejich valorizaci, a to víc, než jsme snížili valorizaci penzí, což mi přijde pochopitelné a správné,“ pravil politik.



Vyjádřil se, že změny u daní z přidané hodnoty byly cíleny, aby byl systém DPH jednodušší. Snažili jsme se, aby v té nižší sazbě byly ty výdaje, které jsou pro každou rodinu podstatné. Samozřejmě jiné položky, které ve svém objemu tak podstatné nejsou, jdou do té vyšší sazby,“ řekl Stanjura. To, že došlo na to, že někteří výrobci a spotřebitelé nalezli své produkty ve vyšší sazbě DPH, mý být jednoduše způsobeno tím, že mezi sebou vyjednávalo pět vládních stran a byly nutné kompromisy. Výrok, že pokud se nepřistoupí na některou z podmínek, tak některá ze stran opustí vládu, podle Stanjury vůbec nezazněl.

Obstrukce opozice nepředpokládá, a i kdyby byly, vláda to podle něj vydrží. „Nevím, proč by obstruovali. 75 ze 78 miliard jsou úspory na straně státu. Pořád slyším od opozice, abychom šetřili na provozu státu, tak tady šetříme,“ doplnil ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lhář, podvodník, politický darebák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCifernikus , 14.05.2023 18:09:21
který přidává bohatým, bere chudým a ještě se jim vysmívá, že ho "spatně" pochopili, zasloužilý člen Pětihnusu...

|  10 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…