Ze Senátu do tepláků. Příběh mocného Nováka z Chomutova

07.04.2013 11:19

Korupční aféra bývalého senátora a kmotra ODS Alexandra Nováka započala už v roce 1999, kdy jako starosta Chomutova přijal úplatek. Jeho případ se tak vlekl velmi dlouhou dobu, bez ohledu na to, zda je u vlády pravice či levice.

Ze Senátu do tepláků. Příběh mocného Nováka z Chomutova
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

V roce 1999 město Chomutov tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek (tehdy asi 43 milionů korun) Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Odsouzený někdejší senátor byl považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 byl starostou Chomutova, mezi léty 2000 a 2006 seděl za Chomutovsko v Senátu a byl i ve Výkonné radě ODS.

V současnosti už si odpykává trest

Na konci dlouhého soudního procesu zazněl verdikt v podobě podmíněného trestu. Nadřízený Krajský soud v Ústí nad Labem však trest loni v červenci změnil na nepodmíněný, a to v délce čtyř let.

Do vězení měl Novák nastoupit už na začátku prosince, avšak s odvoláním na svůj zdravotní stav si protáhl pobyt na svobodě o další čtyři měsíce. V pondělí bývalého senátora za ODS odvezla do věznice v Praze policie, která ho zatkla v Chomutově. Důvodem bylo podezření, že uprchne do USA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…