Že ÚS zruší restituce? Nesmysl, říká Kalousek

28.05.2013 15:15

Poslední kolo bitvy o církevní restituce začíná u Ústavního soudu, kde je bude muset vláda obhájit. A ministr financí Miroslav Kalousek k tomu říká: "Ústavní soud je sice suverénní, ale je součástí svého státu. Pokládám za nesmyslnou představu, že to Ústavní soud zruší," řekl Kalousek. Vládu bude u soudu zastupovat ministr Petr Mlsna.

Že ÚS zruší restituce? Nesmysl, říká Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jehož úřad poskytl Mlsnovi expertní podporu, si jako politik vůbec nedovede představit, že by ÚS zákon zrušil. ČR je podle něj poslední z postkomunistických zemí, která dosud nedokázala vyrovnat své vztahy s církvemi. "I země jako Albánie to dokázaly. Je to neskutečná mezinárodní ostuda. A pevně doufám, že ta ostuda bude definitivně ukončena stanoviskem Ústavního soudu," řekl Kalousek.

Připomněl, že právě ÚS mnohokrát nabádal Parlament, aby nějaké politické rozhodnutí o vyrovnání s církvemi přijal. "Těžko si dovedu představit, že bude rozhodovat v rozporu se svými dřívějšími stanovisky," míní politik TOP 09. Pokud by se tak stalo, ztratil by prý veškeré právní jistoty.

Plénum soudu ve středu k jednání o církevních restitucích zasedne poprvé veřejně. Vyslechne argumenty a názory tří skupin odpůrců zákona. Po veřejném jednání soud často ještě týž den vyhlašuje nález. Vzhledem ke složitosti problematiky je tentokrát pravděpodobnější to, že soud vyhlášení odročí na později, aby mohl dokončit nález a zapracovat do něj shrnutí veřejného jednání. Mlsna si dnes v rozhovoru pro ČTK netroufal odhadnout, jak rychle bude soud postupovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…