Že bychom na podzim vůbec nezdražovali? Teplárníci uvádějí na pravou míru Síkelovy sliby

25.06.2022 13:16

Jak velká bude na podzim podpora od státu na drahé energie? To ještě nevědí čtyři miliony lidí z panelových sídlišť závislých na teple z ústředního topení. Stát totiž stále neví, zda mu Evropská komise přispěje na modernizaci tepláren. Píše to server Novinky.cz.

Že bychom na podzim vůbec nezdražovali? Teplárníci uvádějí na pravou míru Síkelovy sliby
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

V případě, že Evropská komise návrh na finance pro modernizaci tepláren schválí, vláda by pak na ni teplárnám dala až 10 miliard korun, tvrdí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) s tím, že následně by teplárny nezdražovaly. Teplárníci to však popírají.

„Není to úplně tak, že bychom ceny nezvyšovali,“ řekl k Síkelovým slovům ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. „Ale že by to zvýšení bylo minimální u uhelných tepláren,“ dodal Hájek. K dalšímu nárůstu ceny by však podle něj došlo.

Přechodná transformační podpora tepla totiž podle Hájka byla připravována ještě předtím, než došlo k ruské invazi na Ukrajinu. Válka na Ukrajině se však dle jeho slov promítla i do cen uhlí, výrazně vzrostly mimo jiné náklady na jeho dopravu.

Hlavním důvodem růstu cen tepla z plynových elektráren však není zdražování povolenek, ale růst cen zemního plynu. Z toho důvodu by lidé připojení na menší plynové teplárny mimo systém povolenek ETS nedostali nic, říká Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …