Že jsme čistý příjemce dotací? Naprostý nesmysl. Českého lva nemusí nikdo krmit, zvolal šéf Svobodných a publikum aplaudovalo

02.10.2021 20:34

Jihočeský lídr Trikolóra Svobodni Soukromnici (TSS) Libor Vondráček byl hostem předvolební debaty v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS. Jedním z hlavních témat zde bylo referendum o vystoupení ČR z Evropské unie. „Českému lvu neprospívá, pokud se ho někdo snaží ochočit a krmit!“ řekl o penězích z EU; sbíral tím plusové body u diváků v publiku. S přehledem vedl také v diskusní anketě, v níž diváci hlasovali, jaké odpovědi pozvaných politiků jsou jim nejsympatičtější.

Že jsme čistý příjemce dotací? Naprostý nesmysl. Českého lva nemusí nikdo krmit, zvolal šéf Svobodných a publikum aplaudovalo
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

Vondráček nesouhlasil s názorem, že co se týká peněz, jež plynou z EU, je Česko čistým příjemcem: „Jsou to naprosté nesmysly,“ prohlásil úvodem k tématu.

„Referendem jsme vstupovali. Komunikujeme možnost dostat se z domu, kde nám domovník přikazuje pravidla, která nechceme. Směrnice jsou nadřazené právům států. V Evropské unii máme podřadnou roli. Když někdo lva krmí, tak se ptejme, proč ho krmí. Český lev nepotřebuje být krmen, aby se mu dobře dařilo.

Sama Evropská unie spočítala, že 4 % HDP vynaloží členské státy na byrokracii spojenou s členstvím v Evropské unii. V žádném roce, co jsme byli jejími členy, nepřesáhla výše našeho salda-zisku 4 % HDP,“ zdůraznil.

„A 4 % jsou daleko více než 150 miliard v roce 2015,“ obhajoval vystoupení z Evropské unie Vondráček a sklízel od přítomných diváků pokřik souhlasného „ano“ i hlasitý potlesk. A na přímou otázku, zda chce referendum o vystoupení ČR z EU, řekl: „My chceme v první řadě prosazovat škrtnutí článku 10A Ústavy ČR,“ neboť tím bruselské euronesmysly nadále nebudou obtěžovat české občany. „Pokud to nebude možné, chceme referendum,“ dodal Vondráček jednoznačně.

„Je to ekonomická sebevražda,“ oponoval mu ve studiu pirátský poslanec Jan Lipavský. „80 % jde z Evropy na vývoz, to je naše prosperita a bohatství. Když vystoupíme, bude to katastrofa, nebudou důchody a tak dále. Jsme díky nim součást nejsilnějšího bloku na světě. Díky NATO jsme součástí nejmocnější organizace na světě,“ prohlásil pirát.

Pokud jde o migraci, zda by mohla být jistou spásou pro českou ekonomiku, Vondráček zdůraznil, že TSS nechce migranty ze států, kdy není možná integrace.

„Problém to je, když cizinci nemají pracovní návyky, a když mluvíme o individuální nebo masové migraci, je to rozdíl. Práce je dokáže integrovat, například když si je vybere zaměstnavatel. Ze státu, kde integrace není možná, tak dobře, nechceme přivážet větší množství migrantů,“ řekl Vondráček.

„Má to souvislost s kriminalitou, není to žádná legrace. Musíme vědět, koho sem dostaneme,“ zmínil.

„Trikolóra Svobodní Soukromníci jako jediná autentická pravice komunikuje s podnikateli a s lidmi, kteří zaměstnávají řadu lidí z Ukrajiny, tak si přeju, aby třeba z Ukrajiny mohlo přicházet více lidí. Než začne hořet a bude zde nedostatek pracovních sil. Nemusíme totiž hasit oheň, dokud ho nezaložíme. Kdyby zde byly vstřícnější podmínky pro podnikatele, nebudeme mít nouzi o zahraniční spolupracovníky,“ uzavřel Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …