Že jsme žoldáci? Český voják se důrazně ohradil

08.08.2018 15:55

Výsadkář Ivo Zelinka a hlavní kaplan české armády Jaroslav Knichal se svým spoluobčanům snaží vysvětlit, že čeští vojáci působící na zahraničních misích v žádném případě nejsou žoldáci, jak o nich pomýleně tvrdí někteří lidé na sociálních sítích. Čeští vojáci působící na zahraničních misích na ně jezdí proto, aby se Češi, Moravané a Slezané mohli cítit bezpečněji ve svých domovech. Pokud čelí teroristovi v zahraničí, sníží pravděpodobnost, že agresor dorazí do naší vlasti.

Že jsme žoldáci? Český voják se důrazně ohradil
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Dnes odpoledne se do Česka vrátí letoun s těly tří českých vojáků, kteří bohužel zemřeli po zbabělém teroristickém útoku sotva osmnáctiletého Afghánce. Většina českých politiků se shodla na tom, že tito muži zemřeli při službě vlasti, byť ji vykonávali daleko od domova. Čelili teroristům. V tomto duchu se vyjádřili prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), poslankyně Jana Černochová z ODS, Miroslav Kalousek z TOP 09 a další politici.

Komunisté se na to však dívají jinak. Domnívají se, že čeští vojáci zemřeli v podstatě zbytečně, když v zahraničí bojovali za zájmy amerických, britských či francouzských kapitalistů. Za zbytečnou označili smrt českých vojáků také politici z hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Čeští vojáci by podle jejich názoru měli chránit české hranice a nepůsobit v zahraničních misích.

Bohužel se našli i lidé, kteří na sociálních sítích prohlásili, že čeští vojáci si za svou smrt mohou sami, když šli jako žoldáci bojovat za zájmy Spojených států. Kvůli těmto lidem a kvůli některým českým politikům se rozhodli promluvit výsadkář Ivo Zelinka a hlavní kaplan české armády Jaroslav Knichal. Ve vyjádření pro server iDNES.cz zdůraznili, že čeští vojáci působící na zahraničních misích v žádném případě nejsou žoldáci.

„Žoldák pobírá odměnu za to, že občas někam vyjede a pobírá za to vysokou odměnu. Vojáci jsou placení za výkon svého povolání stejně jako například lékaři. Označení za žoldáka považuji za naprosto nesmyslné,“ ohradil se Zelinka.

Sám se zúčastnil několika zahraničních misí. Pomáhal i s výcvikem afghánských vojáků, ale toho, že se z mise nevrátí, se nebál. Spíš měl strach z toho, že se vrátí těžce zraněn, bez končetin a tak podobně. Musí prý počítat také s tím, že se útoku dopustí někdo, u koho by to normálně nečekal. Teroristé jsou totiž natolik bezcitní, že k sebevražedným útokům zneužívají i mentálně postižené osoby.

Kaplan české armády Jaroslav Knichal doplnil, že čeští vojáci slouží na zahraničních misích proto, aby lidé doma v Česku žili ve větším bezpečí. „Chceme vzdát úctu hrdinům, kteří se vracejí domů ke svým rodinám. Co bych chtěl alespoň krátce podtrhnout, je, že jejich smrt nebyla zbytečná. A že úkol, který vykonávali daleko od své vlasti, má svůj význam,“ nastínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…