Že nemá islám nic společného s terorismem? Tak to pozor na tuto studii

01.11.2017 10:45

Švédská publicistka Judith Bergmanová dokazuje s odkazem na obsáhlou studii z vídeňské univerzity, že se západní politici mýlí, když odmítají spojovat islámský terorismus s islámem.

Že nemá islám nic společného s terorismem? Tak to pozor na tuto studii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitební koberce

„Západní politici neustále opakují, že islámský terorismus nemá nic společného s islámem. Zmiňoval to i americký prezident George W. Bush bezprostředně po 11. září 2001. Britský premiér David Cameron před čtyřmi lety po zavraždění vojáka Lee Rigbyho zase hovořil o zradě islámu. V podobném duchu pokračoval francouzský prezident Hollande, když po teroristickém útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo říkal, že džihádisté nemají nic společného s islámem.“

Jak dále Bergmanová zmiňuje, také současná britská premiérka Theresa Mayová věří tomu, že islám nemá s terorismem nic společného. „Přitom fakta a zkušenosti jsou zřejmé a není ani třeba číst Korán slova od slova. Mimo jiné se v něm praví, aby muslimové bojovali a zabíjeli nevěřící. V jiné pasáži jsou následovníci islámu vyzváni, aby bojovali do té doby, než se všichni podrobí Alláhově náboženství,“ cituje švédská novinářka.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jako jeden z argumentů „pomýlenosti“ politicky korektních politiků zmiňuje Bergmanová studii experta na islám a profesora z vídeňské univerzity Ednana Aslana. Studie o více než třech stech stranách vznikla mimo jiné na základě rozhovorů se třiceti muslimy, kteří trávili nějaký čas ve vězení. Polovina z nich byla odsouzena přímo za spáchání teroristického trestného činu. Výsledek rok a půl trvajícího výzkumu není příliš povzbudivý.

Studie ukázala, že džihádisté nejsou, jak tvrdí západní politici, ti, kdo se odvrátili od islámu. Naopak se potvrzuje, že džihádisté chápou velmi dobře podstatu islámské teologie. Samotný autor studie varuje před tím, aby byli teroristé označování jako frustrovaní negramotní jedinci, kteří nemají perspektivu a vůbec islám nepochopili. Ze studie vyplývá, že pro pozdější radikalizaci zpovídaných jedinců hrály klíčovou roli tři faktory.

„Prvním z nich je samotný islám. V první fázi se později radikálové intenzivně zabývali studiem Koránu. Druhým faktorem bylo prostředí konkrétní mešity a imámů, se kterými přicházeli do styku. A konečně třetím faktorem bylo vytvoření příkopu mezi nimi a zbytkem světa. Přijali přesvědčení, že Západ je nepřítelem muslimského světa. Zároveň také odmítli demokracii a začali usilovat o založení chalífátu a prosazení práva šaría,“ uzavírá Bergmanová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…