Že nemáme nárok na důchod?! Petr Žantovský se naštval. Dal řešení

23.11.2023 11:10 | Monitoring

Mediální analytik Petr Žantovský pořádně vyčinil ekonomovi Lukáši Kovandovi za jeho slova o tom, že by si lidé měli víc sami spořit na důchod. Žantovského tímto výrokem rozčílil natolik, že se analytik v internetovém pořadu O lecčems a mnohém neudržel a obvinil ekonoma, že lže a že vláda v podstatě okrádá občany a pak jim v důchodovém věku něco z těchto peněz vrací.

Že nemáme nárok na důchod?! Petr Žantovský se naštval. Dal řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

osmým dílem pokračovala série rozprav Vladimíra Franty s Petrem Žantovským na kanále YouTube v cyklu O lecčems a mnohém. Tentokrát byl odrazovým můstkem výrok předního ekonoma Lukáše Kovandy vyznívající v tom smyslu, že naši občané se musejí uvědomit, že na důchod nikdo nemá automatický nárok, a dodal, že peníze nerostou na stromě.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

„Je to jedna z nejhloupějších vět, které jsem letos slyšel. Možná i za delší dobu. Protože ona má v sobě zakutanou naprosto základní nepravdu, tedy lež. Totiž ty důchody nedává stát jen tak ze své dobré vůle. Na ty důchody si občané celý život spoří, a to docela tvrdé peníze. A stát jim usypává z toho naspořeného,“ předložil svůj pohled na fungování českého důchodového systému. „To je prostě normální spekulativní chování státu, který okrádá své občany prostřednictvím nepřímých daní a pak jim něco dá. Tu a tam více a tu a tam méně,“ dodal Žantovský. 

Absurdnost tohoto výroku je podle Žantovského podepřena velkou ignorancí vůči faktům a realitě. Lidé, kteří desítek let odvádějí podle zákona peníze do důchodového systému, najednou nemají nárok na stará kolena z nich dostat patřičný benefit? Není to podobné, jako když léta spoříte a pak si chcete z té banky vybrat peníze, a ona vám je nedá, protože „na ně nemáte automatický nárok“?

Upozorňoval na to, že pokud si lidé spoří kupříkladu v nějakých fondech, nesou si s sebou také riziko, že tyto soukromé fondy mohou teoreticky zkrachovat.

Výrok o důchodech ukazuje, kam vláda pětikoalice Česko vede. Žantovský má za to, že vláda Petra Fialy vede Česko do zkázy.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15475 lidí

„Takových nesmyslů ve veřejném prostoru létá čím dál víc a jsou podepřeny arogantním diletantismem dnešní vlády, jehož výsledky vedou ekonomiku do záhuby, lidi do chudoby a celý stát fakticky i morálně do půlky 70. let. Nezáleží na tom, co umíte, co jste dokázali, v čem dokážete prospět obci, což je přece princip a smysl politiky. Záleží jen na tom, zda jste „náš“, nebo „cizí“. To je katastrofální debakl polistopadového vývoje. Není divu, že tohle hořké povídání proběhlo právě ve dnech, kdy jsme si připomínali výročí 17. listopadu 1989. Zklamání velkého množství obyvatel z následného vývoje je ve světle řečeného důvodné,“ nechal se slyšet Žantovský.

Kořeny sporu o to, jak dál postupovat s důchody, leží podle Žantovského na počátku 90. let minulého století. Už tehdy se podle něj ukázalo, že lidé, kteří měli dostatek informací, např. někdejší šéfové komunistických podniků, měli lepší počáteční startovní pozici než běžní občané. Díky informacím, které neměl každý, mohli investovat a zajistit se na stáří.  

„Ale já si myslím, že ten model nebyl z gruntu špatnej, jenom nebyl dotaženej. Myslím si, že ta nedotaženost, to je, řekl bych skoro až naše národní specifikum. My vždycky něco hezky vykopneme a pak to zazdíme na nějakých soukromých zájmech nebo něčem takovém,“ kroutil hlavou Žantovský.

V jádru by to podle Žantovského mělo být tak, že by si každý český občan měl mít možnost vybrat, zda si bude na penzi spořit sám, nebo bude více přispívat státu a bude poté očekávat, že mu stát ve stáří podá pomocnou ruku.

„Já bych nechal občana rozhodovat o svých penězích, jak chce. Ale pokud někdo roky platí důchodové pojištění, tak pak má nárok užívat toho, že roky přispíval na stát,“ shrnul Žantovský.

Bohužel se podle něj ukazuje, že někdy stát peníze investuje špatně. Dle Žantovského je špatnou investicí např. nákup stíhaček F-35. „To je pro mě jasný korupční případ, který by měla šetřit policie.“

Předchozí díly rozhovorů najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kovanda zde trochu "uletěl", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 23.11.2023 12:29:14
my že nemáme nárok na důchod? K čemu tedy platíme daně a sociální a zdravotní pojištění? Tak ať mi stát vrátí všechny mé daně za cca 50 let! Pak žádný důchod nebudu potřebovat, protože ta vratka budou miliony!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…