Zelená je tráva, fotbal to je hra. Muslima s rypákem noha nakopává ... A je zle. Více o tom, jak Češi protestují při sportu

05.08.2015 14:27

Transparent urážející muslimy se objevil v neděli na fotbale v Jablonci. Nebyl to první případ, kdy se společenská nevraživost vůči imigrantům a muslimům projevila na tribuně nějakého fotbalového stadionu. V Jablonci však byla asi nejostřejší. Že se něco podobného objevilo v prostředí radikálních fotbalových fanoušků není nic překvapivého. „Chuligánská scéna je tradičně propojená s krajní pravicí. Je to středoevropský trend. Od konce loňského roku a současnou imigrantskou vlnou se hodně politizovala,“ vysvětluje pro ParlamentniListy.cz odborník na extremismus a terorismus Miloslav Mareš.

Zelená je tráva, fotbal to je hra. Muslima s rypákem noha nakopává ... A je zle. Více o tom, jak Češi protestují při sportu
Foto: supporters.cz
Popisek: Transparent urážející muslimy se objevil na fotbale v Jablonci

Bylo to v Jablonci takové hezké nedělní odpoledne. Slavilo se 70. let fotbalu v tomto městě. Ale závěr se pokazil. Místní velice ambiciózní klub řízený předsedou České fotbalové asociace Miloslavem Peltou se snaží rozbít dvojblok českých velkoklubů Plzně a Sparty a vklínit se mezi ně. Případně poprvé v historii získat mistrovský titul. V prvním letošním domácím zápase přijeli na oslavy pražští Bohemians. Sice populární klub, ale povětšinou se pohybující v nižších patrech prvoligové tabulky. Pro Jablonecké měli býti Klokani snadným soustem, v jabloneckým hospodách štamgasti prorokovali vítězství svých barev 4:0, 5:0 a počet gólů v síti nebohých Bohemians se zvyšoval s počtem vypitých piv tipérů. Ale ouha. Klokani podali statečný bojovný výkon a Jablonci trochu pokazili oslavy, neb urvali bod za remízu 2:2. Ještě více se po fotbale mluvilo o transparentu, který vyvěsili jablonečtí ultras. Evropan nordického vzhledu s kopím na něm nakopává vousatého vepře s turbanem na hlavě. Přitom mu vypadává z korýtka korán. A ostuda byla na světě.

Omlouváme se. Je to podraz

„Omlouváme se za nedůstojné chování části našich fanoušků všem menšinám, které mohlo pobouřit,“ uvedl v MFD mluvčí klubu Štěpán Hanuš. Jablonečtí fotbaloví „výtvarníci“ totiž původně schválený transparent domalovali do skandální podoby. „Bereme to jako podraz a je to pro náš klub zdrcující fakt. Do budoucna přijmeme důsledná opatření, aby k podobným incidentům nedocházelo,“ doplnil Hanuš.

Nejde o první podobný případ, i když ten jablonecký je na rozdíl od těch předchozích jednoznačně urážlivý. Už před několika měsíci se objevil na Spartě (kde také jinde) v zápase s Duklou transparent vyzývající patrona České země s textem „Svatý Václave, nedopusť islamizaci Čech“. V Třebíči minulý týden zase na hokeji si diváci mohli přečíst vlastenecky znějící apel „Chraň svou vlast. Stop imigrantům“. Už dříve se něco podobného objevilo dokonce i na futsale.

Chuligánská fotbalová scéna je propojená s krajní pravicí

Že se podobné názory objevují v dnešní zjitřené době, kdy se Češi bojí imigrantů nejvíce v celé Evropské unii, není překvapivé. A že hlavně mezi radikálními fotbalovými fanoušky, už vůbec ne. „Chuligánská scéna je tradičně propojená s krajní pravicí. Je to středoevropský trend. Od konce loňského roku a současnou imigrantskou vlnou se hodně politizovala,“ vysvětluje pro ParlamentniListy.cz odborník na extremismus a terorismus Miloslav Mareš.

O čemž podle něj svědčí skupina Chuligáni proti salafistům (Hooligans gegen Salafisten), která už v Německu vyšla ze stadionu ven a snažila se konfrontovat své nepřátele přímo na ulicích, přičemž se dostala do střetu s policií. „To má nepochybně vliv i na českou chuligánskou scénu. Ostatně při nedávných nepokojích v Bratislavě byli z velké části aktivní chuligáni z České republiky. Obecně se teď jednotlivé skupiny snaží trumfovat v tom, co si připraví za transparent, nebo to takzvané choreo,“ upozorňuje.

Kdo chodí na fotbal, určitě ho propojení části radikálních fanoušků s krajní pravicí nepřekvapí, už toho určitě mnoho zaslechl. Autor tohoto textu třeba před pár lety zavítal na fotbal do Jablonce a přesně z míst, kde se v neděli objevil urážlivý transparent kromě jiného zaslechl v 88. minutě najednou skandování 88 88 88. Po chvilkovém uvažování přišel na to, co to znamená. Osmým písmenem v české abecedě je H. Tedy HH. Důvtipný čtenář si sám domyslí, o co jde. Podobnými výtečníky – a v mnohem větším počtu než pár Jablonečáků – jsou radikální ultras Sparty Praha a Baníku Ostrava, kteří mají nejhorší pověst.

Fotbalový svaz musí zasáhnout

Jsou podobné protiislámské transparenty trestné? Mělo by se proti nim zasáhnout? Nebo je to projevení názoru v rámci svobody slova? „Jde o to, k čemu se to vztahuje. Jestli je to proti islamizaci, pak je to legitimní. Něco jiného je, když jsou třeba všichni muslimové paušálně odsuzovaní jako teroristé,“ objasnil Mareš.

Podle Mareše se český fotbalový svaz k věci postavit musí. „Vyplývá to i z evropských fotbalových norem, která dává UEFA. Je tu i prvek současných českých zákonů, které jsou vykládány hodně nejasně a různým metrem. Jsem pro větší toleranci ke svobodě projevu. Ale na druhé straně je tu fotbalový svaz jako soukromý subjekt, který je vázán normami proti nenávistným projevům, které jsou vydávány na evropské úrovni,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz.

Jabloneckým případem se každopádně policie zabývat bude. „Dotyční jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezení jejich práv a svobod,“ sdělila liberecká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…