Zelenskyj: Až osvobodíme Ukrajinu německými tanky, obrátí se stránka dějin

18.01.2023 8:35 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před německými studenty promluvil o strašlivé rutině smrti. A požádal je o jednu věc. Aby se nezdráhali změnit postoj, pokud zjistí, že jejich předchozí názory zastaraly. „Nikdy se nebojte měnit optiku. Nikdy nebýt rukojmím něčeho, co zastaralo,“ požádal německé studenty. Svým ukrajinským spoluobčanům sdělil, že svět vidí všechna zvěrstva, která Rusové páchají. Poté poděkoval své ženě Oleně Zelenské.

Zelenskyj: Až osvobodíme Ukrajinu německými tanky, obrátí se stránka dějin
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl dva projevy.

V prvním z nich promluvil k německým studentům. Hned v úvodu poděkoval za všechno, co teď Německo dělá pro Ukrajince.

Poté se vrátil k ruskému teroristickému činu ve městě Dnipro, kde ruská střela zničila devítipatrový dům a usmrtila desítky lidí.

„Obyčejný obytný dům. Zničený protilodní střelou - zabijákem letadlových lodí, který byl vyvinut ještě v dobách Sovětského svazu. Zahynulo 44 lidí. Včetně čtyř dětí. Včera byla z trosek zachráněna žena - strávila 20 hodin pod betonem, pod spadlými deskami. Přežila. Ale přišla o svou rodinu... Jejího manžela a dítě - chlapce, bylo mu teprve 11 měsíců - se nepodařilo zachránit. A to je nevýslovná hrůza. A to je rutina. Bohužel je to rutina války, kterou Rusko přineslo do naší země,“ upozornil.

„Takovým a podobným útokům jsou ukrajinská města a vesnice vystaveny každý den. Každý den přicházejí z jihu naší země zprávy o ruském nevybíravém ostřelování města Cherson. Každý den - ostřelování měst v Donbasu a na východě Ukrajiny. Každý den teror pohraničních obcí - těch oblastí, které mají tu smůlu, že hraničí s Ruskem - jsou ostřelovány minomety a dělostřelectvem,“ pokračoval Zelenskyj.

Ukrajina tomu podle Zelenského může čelit jen tím, že vyhraje válku a na místo rutiny smrti opět nastolí rutinu míru.

Poté německým studentům sdělil, že v uplynulých letech někteří evropští politici až příliš hleděli na to, co si přeje Rusko. „To se stalo politickým hnojivem pro drzost ruského imperialismu,“ konstatoval.

Síla demokracie však podle Zelenského spočívá v tom, že demokratické státy se dokážou poučit ze svých chyb a dokážou změnit svůj přístup. Diktatura ruského typu této proměny schopna není. Tak to vidí Zelenskyj, podle něhož německý kancléř Olaf Scholz uznal, že v minulosti Německo udělalo chyby a dnes vidí, že ruský teror nelze tolerovat, nelze s ním koexistovat.

„Proto se Německo stává jedním z lídrů v podpoře Ukrajiny - a my si toho velmi vážíme. Oceňujeme pomoc vašeho státu jak při ochraně našeho nebe před ruskými raketami, tak při ochraně sociální stability pro naše lidi. Oceňujeme, že se německá politika oprošťuje od ruské optiky ve vztahu k Ukrajině a dalším zemím - sousedům Ruska. Stránka evropských dějin, na níž je založeno ruské přesvědčení o slabosti Evropy, však ještě nebyla otočena. V Moskvě stále přetrvává pocit, že je možné pomocí hrozeb nebo úplatků přimět evropské státy k rozhodnutím, která Rusko očekává. Jsem přesvědčen, že tato stránka dějin se navždy obrátí, až budeme schopni osvobodit naše města a vesnice od ruských teroristů s pomocí německých ,Leopardů', ,Mardérů', ,Gepardů‘," dovolával se německých tanků ukrajinský prezident. Právě s jejich pomocí se podle něho podaří zkrotit ruský imperialismus.

Požádal studenty, aby si z dnešní doby vzali ponaučení a nezdráhali se změnit názor, pokud v průběhu času zjistí, že je to třeba.

„Nikdy se nebojte měnit optiku. Nikdy nebýt rukojmím něčeho, co zastaralo,“ požádal německé studenty. „Abychom zůstali svobodní, musíme vždy znovu objevovat, co je svoboda. Abychom byli silní, musíme vždy vidět, jaké chyby jsme udělali. A abychom si udrželi vůdčí postavení, musíme vždy přiznat realitu. Ukrajinská realita je nyní taková, že tuto válku můžeme vyhrát,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Apeloval však na studenty, že má-li se to podařit, tak svobodný svět musí zůstat jednotný.

Poté se s nimi rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Svým ukrajinským spoluobčanům sdělil, že Rusko přináší na Ukrajinu nové a nové vlny smrti a svět to vidí. Svět vidí, že ruská raketa v obytném domě v Dnipru zahubila jedenáctiměsíčního chlapce.

„Děti a civilisté jsou pro Rusko nepřátelé. Je zřejmé, že se to mohlo stát jen proto, že se Rusko změnilo v nepřítele celého lidstva. Děkuji každému člověku na světě, který nám pomáhá bránit se teroru!“ Poté poděkoval Nizozemsku za příslib, že na Ukrajinu dorazí další Patriot, americká baterie systému protivzdušné obrany.

Ujistil Ukrajince, že na mezinárodním poli dělá vše pro to, aby se dál zvyšoval tlak na teroristický stát, jakým dnes je Ruská federace.

„Je velmi důležité, že první dáma Ukrajiny dnes v Davosu představila všechny prvky naší mírové formule, včetně základní klauzule o spravedlnosti, která předpokládá plnou odpovědnost ruských teroristů za vše, co způsobili. A podpora světa naší diplomatické iniciativě je velmi citelná. Děláme vše pro to, aby se tato podpora stala skutečně globální a aby kroky k ukončení ruské agrese a navrácení bezpečnosti podnikli všichni vlivní aktéři mezinárodních vztahů,“ pravil Zelenskyj.

Nakonec poděkoval vojákům, kteří dál brání stát před ruskou agresí.

A opět přidal zvolání „sláva Ukrajině“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

SBU - Ukrajinska bezpečnostní služba, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor12 , 18.01.2023 9:46:13
už má přeci bundy s logem na zádech “ SS Division Galizien “ ( viz fotky na internetu ). Takže se na vítání německých tanků ani nemusí převlékat.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…