Zelenskyj: Děkuji orgánům. Na Ukrajině nebude místo pro násilí

02.02.2023 7:14 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za to, že vláda a další orgány pokračují v protikorupční čistce ve státní správě. „Děkuji všem představitelům orgánů činných v trestním řízení, kteří dnes demonstrovali sílu práva a sílu státu,“ uvedl Zelenskyj. Zmínil i případ zneužívání dívek, který policie řeší a přislíbil Ukrajincům, že na Ukrajině nebude místo pro násilí.

Zelenskyj: Děkuji orgánům. Na Ukrajině nebude místo pro násilí
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na Ukrajině se vede boj na několika frontách. Ukrajinci na jedné straně hájí svůj stát proti ruským agresorům, ale na straně druhé se snaží přesvědčit západní partnery, že berou vážně i boj s korupcí ve své zemi.

„Děkuji všem představitelům orgánů činných v trestním řízení, kteří dnes demonstrovali sílu práva a sílu státu. Jsem vděčný ukrajinské vládě za pohotovou personální reakci. Zejména dnes byli odvoláni šéfové celní služby. Byl jsem informován, že proti některým z propuštěných bylo zahájeno disciplinární řízení. Bohužel v některých sférách je jediným způsobem, jak zajistit legitimitu, výměna vedoucích pracovníků spolu s implementací institucionálních změn. Změnit tolik, kolik je třeba, aby se zajistilo, že lidé nezneužívají moc,“ pravil Zelenskyj.

„V současné době Bezpečnostní služba Ukrajiny, Státní úřad vyšetřování, Úřad ekonomické bezpečnosti a prokuratura provedly desítky prohlídek a dalších akcí v různých regionech a proti různým osobám v rámci otevřených trestních řízení. Nechci se pouštět do politických hodnocení, která mohou tyto osoby využít v zájmu své obhajoby. Ale z reakcí ve společnosti vidím, že lidé kroky orgánů činných v trestním řízení schvalují. Z toho vyplývá, že pohyb směrem ke spravedlnosti je hmatatelný. A spravedlnost bude zajištěna. Důležitá je zejména čistota procesů v rámci ministerstva obrany a obranných složek obecně. Jakékoli vnitřní dodávky, jakékoli nákupy - vše musí být naprosto stejně čisté a poctivé jako vnější dodávky pro naši obranu. Ti, kteří toto narušují, v příslušných strukturách nezůstanou,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Policistům poděkoval i za to, že urychleně řeší i případy zneužívání dívek. První pachatelé byli podle Zelenského zadrženi a probíhají příslušné procesní úkony. „Na Ukrajině nebude místo pro násilí,“ prohlásil Zelenskyj.

Rakouskému prezidentovi Alexandru Van der Bellenovi, který dorazil na návštěvu Ukrajiny i s několika ministry, Zelenskyj poděkoval, že Rakousko nestojí stranou a ukázalo, že v otázce ruské agrese hodlá stát po boku Ukrajiny. „Děkuji panu rakouskému prezidentovi, představitelům rakouských obcí, že stojí na straně Ukrajiny,“ zaznělo od Zelenského.

Pokud jde o situaci na frontě, Zelenskyj připustil, že Rusové stále zesilují tlak na východě země, ale Zelenskyj zdůraznil, že tak jako Ukrajinci odolávali agresorům takřka rok, budou jim odolávat i nadále. Jen musí zůstat jednotní a stále stejně odhodlaní.

Poté se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…