Zelenskyj: Díky Ukrajině, USA a spojencům je svoboda nejsilnější za celé desetiletí

05.10.2022 7:34 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny, znovu ostře zkritizoval Rusko a ocenil, že stále více států na světě vnímá, jak příšerně se Rusko na mezinárodním poli chová. I díky tom, že stále více zemí začíná chápat, co Rusko páchá, jsou podle prezidenta země hájící svobodu jako USA a Ukrajina, nejsilnější za mnoho let. „Obzvláště mě potěšila slova prezidenta Bidena, že naši vojáci inspirují celý svět, naši lidé inspirují celý svět,“ pravil Zelenskyj.

Zelenskyj: Díky Ukrajině, USA a spojencům je svoboda nejsilnější za celé desetiletí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má pro své spoluobčany dobré zprávy. Ukrajinská armáda podle něj slaví úspěchy na frontě a ukrajinští diplomaté na mezinárodním poli.

„Ukrajinská armáda provádí v rámci probíhající obranné operace poměrně rychlý a mohutný postup na jihu naší země. Jen tento týden byly z ruského falešného referenda osvobozeny již desítky osad. V Chersonské oblasti, Charkovské oblasti, Luhanské oblasti a Doněcké oblasti dohromady. Konkrétně podle vojenských hlášení z Chersonské oblasti: od okupantů byly osvobozeny a stabilizovány osady Ljubymivka, Chreščenivka, Zolota Balka, Bilyaivka, Ukrainka, Velyka a Mala Oleksandrivka a Davydiv Brid. A to zdaleka není úplný výčet... Naši bojovníci se nezastaví. A je jen otázkou času, kdy vyženeme okupanta z celé naší země,“ zdůraznil Zelenskyj.

Na diplomatické úrovni prý jednal s představiteli Indie a důkladně popsal ukrajinský pohled na mezinárodní situaci.

„Na různé ukrajinské návrhy na zastavení agrese a osvobození našeho území Rusko reaguje terorem, zločinnou mobilizací a politickou fraškou. A to je hrozba pro jakýkoli stát v kterékoli části světa. Koneckonců, pokud se někdo snaží ukrást území sousedního národa, pak mohou mít podobnou touhu i někteří další,“ upozornil ukrajinský prezident.

Vedle toho hovořil i s budoucí italskou premiérkou Giorgií Meloniovou. Mluvili spolu o další spolupráci mezi oběma zeměmi. Zelenskyj dal najevo, že se těší na návštěvu Meloniové v Kyjevě.

 Americkému prezidentovi Bidenovi poděkoval za dodávky dalších systémů HIMARS. Vedle toho byla projednána další finanční pomoc Ukrajině ve výši 12 miliard dolarů

„Díky jednotě Ukrajiny, Spojených států amerických a všech našich partnerů ve svobodném světě má dnes svoboda nejvyšší sílu za poslední desetiletí a vykazuje konkrétní vítězství v konfrontaci s tyranií,“ prohlásil Zelenskyj.

„A obzvláště mě potěšila slova prezidenta Bidena, že naši vojáci inspirují celý svět, naši lidé inspirují celý svět. A je to tak správně. Naše vítězství v této válce ukáže, jak moc může Ukrajina přispět ke globální síle svobody, globální síle demokracie,“ pokračoval Zelenskyj.

Tradičně poděkoval všem, kteří se podílejí na obraně ukrajinského území a než přišel s tradičním rozloučením a zvoláním „sláva Ukrajině“, prozradil ještě jednu věc. Podepsal prý dekret, který zneplatňuje všechna nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina, která se týkají ukrajinských území.

„Podepsal jsem dekret, kterým jsem označil za neplatné všechny dekrety prezidenta Ruské federace a všechny akty přijaté k jejich realizaci za pokus o anexi našeho území od roku 2014 do dnešního dne. Jakákoli ruská rozhodnutí, jakékoli smlouvy, jimiž se snaží zmocnit našeho území - to vše je bezcenné.“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…