Zelenskyj: Rusko se pokouší převzít iniciativu. Děkuji Britům

17.01.2023 7:32 | Ze sítí

40 mrtvých, včetně 3 dětí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj shrnul výsledky ruského raketového útoku na jeden z bytových domů ve městě Dnipro. Ukrajinské tajné služby prý hledají viníky. Ale nezůstal jen u toho. V jednu chvíli se vrátil až do roku 2014 a na konkrétním příkladu ukázal sílu ukrajinského hrdinství. Už v roce 2014 měl podle Zelenského svět vědět, jak tvrdí Ukrajinci jsou.

Zelenskyj: Rusko se pokouší převzít iniciativu. Děkuji Britům
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V ukrajinském městě Dnipro dál probíhá odstraňování následků sobotního ruského útoku na devítipatrový bytový dům. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že v troskách pokračuje hledání přeživších. Už teď je jasné, že nejméně 40 lidí útok nepřežilo. Desítky dalších lidí jsou nezvěstné.

„K dnešnímu dni bylo zpod trosek zachráněno 39 lidí, včetně 6 dětí. Celkem bylo přijato 47 hlášení o osobách, které mohly být v době zásahu v domě a jejichž osud nebyl znám. Informace o 22 osobách byly upřesněny. Ví se o 40 mrtvých, včetně 3 dětí. Upřímnou soustrast všem, jejichž blízcí při tomto zásahu zahynuli!“ uvedl Zelenskyj.

Tajná služba Ukrajiny podle Zelenského už pátrá po tom, kdo přesně za útokem stojí a Zelenskyj přislíbil, že viníky nemine trest. Před mezinárodním tribunálem by měly být odsouzeni všichni, kteří takto ostřelují Ukrajinu. Trest by si také měli odpykat. Tak to vidí Zelenskyj. „To je zásadní úkol pro Ukrajinu i pro naše partnery. Děkuji všem, kteří naši zemi na cestě ke spravedlnosti podporují,“ poděkoval.

Prozradil, že hovořil s nizozemským premiérem Markem Ruttem. Nizozemcům poděkoval za dlouhodobou podporu Ukrajiny. Nizozemci podle Zelenského chápou, že je třeba ruského agresora porazit.

„Dnes jsme jednali o ochraně proti ruským raketám a íránským dronům - děláme vše pro to, abychom co nejvíce posílili naši protivzdušnou obranu. Je velmi důležité, že se náš rozhovor uskutečnil v předvečer návštěvy nizozemského premiéra ve Spojených státech,“ upozornil ukrajinský prezident.

Konstatoval, že Rusko se pokouší opět převzít válečnou iniciativu a podle Zelenského se na to musí reagovat.

„Dnes je k dispozici dobrý příklad z Velké Británie. Byl oznámen nový balíček obranné pomoci - přesně to, co potřebujeme. Tanky, další obrněná vozidla, dělostřelectvo. O čemž jsme jednali s premiérem Sunakem. Děkuji ti, Rishi, děkuji každému Britovi za hmatatelnou a včasnou podporu!“ řekl Zelenskyj s tím, že podobná důležitá rozhodnutí by měla zaznít od dalších partnerů.

Na jednání generálního štábu se podle Zelenského probírala situace jak na východě - u Bachmutu a Soledaru, tak na jihu Ukrajiny. „Každý den a noc pracujeme na snížení potenciálu nepřítele: každý den a noc odečítáme jeho sklady, velitelství, komunikace,“ oznámil Zelenskyj.

Obrátil se také na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a konstatoval, že právě OBSE může být tou organizací, která se dostane do míst, kde jsou v Rusku zadržováni ukrajinští lidé.

Než se rozloučil, zmínil ještě jednu věc.

„Tento týden, 20. ledna, si připomeneme Den úcty k obráncům doněckého letiště. Již dnes jsme začali připomínat tuto obranu, toto hrdinství našeho lidu. Boj začal v květnu 2014. Poslední obránce opustil DAP 23. ledna 2015. A byla to taková obrana, že celý svět měl už tehdy vidět, co znamená ukrajinská neporazitelnost. Jsem přesvědčen, že se ukrajinská vlajka vrátí na doněcké letiště, do Doněcku a dalších měst a vesnic našeho Donbasu a dalších dočasně okupovaných území. Dočasně je klíčové slovo. Ukrajina vrátí svému lidu to, co mu patří,“ ujistil diváky Zelenskyj.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…