Zelenskyj: Rusko znovu rozjíždí hladomor. Afrika musí slyšet Ukrajinu

27.10.2022 8:04 | Ze sítí

„Den co den tam ženou lidi na smrt!“ popsal situaci na východě Ukrajiny prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale vedle toho, že posílají na smrt vlastní vojáky, ženou do hladové propasti miliony dalších lidí. Tím, že blokují ukrajinský vývoz zemědělské produkce do Afriky i Asie. Nakonec poděkoval polským senátorům, že jednomyslně uznali Rusko za stát sponzorující terorismus.

Zelenskyj: Rusko znovu rozjíždí hladomor. Afrika musí slyšet Ukrajinu
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o energetické situaci ve své zemi. Rusové podle něj vytvořili velmi obtížnou situaci pro ukrajinskou energetiku. Tak složitou, že ji podle Zelenského nikdo na světě neměl složitější.

„Ruští teroristé vytvořili pro naše energetiky tak obtížné podmínky, jaké nikdo v Evropě neviděl a s jakými se nesetkal. Neexistovaly takové hrozby, které jsou nyní naši specialisté nuceni překonávat. A překonávají je se ctí,“ pravil Zelenskyj.

Všechny své spoluobčany znovu požádal, aby šetřili elektřinou, především ve špičce, tedy od 17 do 23 hodin.

„Bez ohledu na to, co nepřítel dělá, je naším úkolem rozbít jeho plány a ochránit Ukrajinu. A to není jen něčí úkol, netýká se to jen energetiků nebo kohokoli jiného. Uvědomělou spotřebu energie nyní potřebují všichni Ukrajinci. Zvolte si, prosím, vlastní schéma omezení spotřeby elektřiny v době, kdy je v celkové energetické soustavě nedostatek,“ požádal všechny.

Pár slov věnoval i poměrům na frontě a konstatoval, že situace se příliš nemění. U Bachmutu prý Rusové posílají na smrt další a další muže.

„Nejzuřivější boje probíhají v Doněcké oblasti: V Doněcké oblasti se nacházejí tři hlavní oblasti: Bachmutský směr, Avdijivka. Tam je nyní nejvíce vidět šílenství ruského velení: Den co den po celé měsíce tam ženou lidi na smrt, soustřeďují tam maximální sílu dělostřeleckých úderů. Všichni naši vojáci, kteří drží pozice na těchto směrech v Doněcké oblasti, jsou prostě hrdinové,“ zdůraznil ukrajinský prezident s tím, že Ukrajinci dál ničí vojenskou infrastrukturu nepřítele a připravují půdu pro další dobré zprávy o porážkách Rusů.  

Prozradil, že protivzdušné obraně Ukrajiny se podařilo sestřelit další dron a další ruský vrtulník. Těch prý bylo sestřeleno už skoro 250. „Ruští okupanti již přišli o tolik techniky – letadel a další – kolik většina světových armád prostě nemá a nikdy mít v provozu nebude. Rusko nebude schopno tyto ztráty nahradit. Děkuji všem našim bojovníkům za takovou postupnou a nevratnou demilitarizaci nepřítele,“ pravil Zelenskyj.

Vojáky vyzval, aby nepolevovali ve snaze získávat do zajetí další a další ruské vojáky, protože pak bude možné dostat domů výměnou z ruského zajetí ukrajinské hrdiny.

Svým spoluobčanům také sdělil, že se snaží debatovat i s africkými lídry.

„Kyjev dnes navštívil prezident Guineje-Bissau. Předsedá také Hospodářskému společenství západoafrických zemí. Ve skutečnosti je zástupcem 15 afrických zemí, které jsou součástí tohoto společenství. A je to první africký vůdce, který navštívil naši zemi po 24. únoru. Obecně platí, že naše kontakty s Afrikou důsledně rozšiřujeme a naplňujeme je novým obsahem. Poprvé v naší historii probíhá řada jednání a uzavírá se řada dohod. Je velmi důležité, aby na tomto kontinentu, kde je vliv Kremlu tradičně významný, slyšeli ukrajinskou pozici a znali celou pravdu o tom, co se skutečně děje. My ji poskytujeme,“ řekl ukrajinský premiér.

V souvislosti s africkým kontinentem Zelenskyj připomínal, že se ukrajinská vláda snaží předejít hrozící potravinové krizi a posílat lodě s obilím jak do Afriky, tak do Asie. Ale Rusko podle Zelenského tuto iniciativu blokuje. Teď prý  na cestu po moři do zemí, kde hrozí hlad, čeká už 175 lodí.

„Je zřejmé, že Rusko má v úmyslu znovu prohloubit celosvětovou potravinovou krizi, vrátit hrozbu rozsáhlého hladomoru. A to je zejména povinností všech našich partnerů – koneckonců zajistit potravinovou bezpečnost a ukončit tuto špinavou ruskou hru s hladem,“ zaznělo od Zelenského.

„A nejde jen o nějaký obchodní problém. Jde o zhoršení přístupu k potravinám pro miliony lidí a hrozbu ještě většího nárůstu cen základních produktů na různých kontinentech – jak v Africe, tak v Asii a v Evropě. Pokud se Rusku přece jen podaří naplnit negativní scénář, skončí to novou rozsáhlou migrační krizí. Rusko jako teroristický stát je teroristou ve všem a zaslouží si každodenní zvyšování mezinárodního tlaku na něj,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Poděkoval horní komoře polského parlamentu za to, že všichni členové jednomyslně uznali Rusko za stát sponzorující terorismus. „takové rozhodnutí by měla přijmout většina zemí světa – Rusko samo svým jednáním neponechává žádnou alternativu,“ konstatoval ukrajinský prezident.

Pak už přišlo jen tradiční zvolání „sláva Ukrajině“ na rozloučenou. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…